Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Geplaatst op 03-04-2023  -  Categorie: Nieuws

Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zichzelf. Dus zodra je die in je huis hebt, zit je goed zou je zeggen. Maar wist je dat je een aardlekschakelaar ook regelmatig moet testen?

En dat dat in veel gevallen veel te weinig gebeurt?

Daarom vandaag aandacht in ons blog voor de aardlekbeveiliging, wat het doet en hoe je (zelf) test.

 Je aardlekschakelaar testen – hoe gaat dat?

Om even de frequentie voor nu te parkeren; het testen van je aardlek doe je door de testknop die er zich bevindt, in te drukken. Direct na het indrukken zou deze moeten afschakelen. Wanner je schakelaar inderdaad afschakelt na het drukken van de testknop, zit je goed. Wanneer deze NIET afschakelt, heb je een defecte aardlekschakelaar. Waarom dat zo is, vertellen we je in het volgende kopje.

Dan de frequentie – hoe vaak moet je zo’n ding nou testen?

Fabrikanten geven aan dat eigenlijk elke 30 dagen het advies om je aardlekschakelaar te testen. In de praktijk gebeurt het in sommige gevallen vrijwel nooit, of wordt het gecombineerd met het verzetten van de klok (dus, elke 6 maanden).

De reden daarvan is, is omdat de aardlekbeveiliging tijdens het testen de stroom van alle apparaten haalt (precies wat de bedoeling is) en zaken met een klok, moet je vervolgens opnieuw instellen.  

Wat doet een aardlekbeveiliging eigenlijk en hoe zit dat dan met testen?

Zoals we hierboven omschreven, is het de bedoeling dat bij het testen van je aardlek (het indrukken van de testknop) de stroom uit gaat. Die verwachting is er, omdat bij het testen eigenlijk kunstmatig wordt nagebootst dat er stroom ‘lekt’  – iets waarvoor de aardlekbeveiliging is gemaakt om te ontdekken en op te handelen.

Door dat na te bootsen kun je testen of de beveiliging handelt wanneer dat geval zich voordoet. Vandaar; schakelt de stroom niet uit bij het indrukken van de testknop, dan zit je me een defect.

Een aardlekbeveiliging doet bovenstaande doordat inkomende en uitgaande stroom steeds wordt gemeten en in een gesloten systeem zou dat ongeveer gelijk moeten zijn. Detecteert je beveiliging een kenmerkend verschil, dan schakelt deze af.  

Het testen van je aardlekschakelaar is belangrijk – want met een niet werkende schakelaar ben je simpelweg niet beveiligd wanneer er zich in je meterkast problemen voordoen, met alle potentiële gevolgen van dien. En een voordeel is dat je het testen gewoon lekker zelf kunt doen.

Stel je een defecte aardlekschakelaar vast, dan ga je in de meeste gevallen naar een monteur of specialist die je kan helpen. Veiligheid voorop!  

Meer weten over wat elektrotechnische installaties allemaal omvatten en wat we voor je kunnen doen?

Op onze website bekijk je onze ‘takken van sport’ en ben je meer dan welkom voor het insturen van een bericht of het maken van een afspraak.  

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER