Brandbeveiliging en brandmeldinstallaties – zo noodzakelijk zijn ze

Geplaatst op 07-07-2023  -  Categorie: Nieuws

Brandbeveiliging en brandmeldinstallaties – zo noodzakelijk zijn ze

Wat hebben GHC Forum Tilburg en de Grote Kerk ’s-Hertogenbosch met elkaar te maken? Je vindt ze alle drie terug in ons portfolio binnen de categorie brandbeveiliging.

En hoewel brand best wel tot de verbeelding spreekt (en anders kan de gemiddelde actiefilm je zeker van inspiratie voorzien, is brandbeveiliging dan weer veel minder sexy. Je denkt waarschijnlijk aan de rode kastjes met “in geval van brand” of misschien de sprinklers zoals je, daar hebben we ze weer, vaak in filmhotels ziet.

Juist omdat brandbeveiliging misschien niet zo sexy is, wijden we hier vandaag een blog aan. Want een brandveilig ingericht gebouw is letterlijk van levensbelang. En dus de moeite waard om er wat meer aandacht aan te besteden.  

Brandbeveiliging – wat hoort daar allemaal bij?

Je gebouw brandveilig inrichten, is niet een kwestie van een alarmpje installeren en klaar. Want het formaat, de inrichting, de materialen van het gebouw; alles is van invloed op de keuzes die je maakt. Hoe zorg je ervoor dat waar in het gebouw ook er iets mis gaat, er maximale brandveiligheid is?

We beginnen met de brandmeldinstallatie. Dit is een alarmtoestel dat afgaat wanneer er brand wordt vastgesteld. Dit is van grote waarde omdat het een brand al in een vroeg stadium kan ontdekken en daarmee schade aan gebouw, materiaal en gevaar voor mensen minimaliseert.

  • Handbrandmelders; dit is een toestel dat iemand ‘met de hand’ activeert, zodra hij of zij brand vaststelt. Iedereen in het gebouw wordt op de hoogte gesteld door een alarm.
  • Automatische melders; zoals de naam al zegt, stellen deze melders ‘zelf’ een beginnende brand vast en geven alarm, bijvoorbeeld aan de meldkamer.  

One size doesn’t fit all

Zoals we al stelden in het vorige deel; elk gebouw is anders. In formaat, in samenstelling, in opbouw, in ruimtes en ruimtegebruik, in materiaalkeuze en in interieur. Al die zaken zijn van invloed op hoe veilig het gebouw is op het moment dat er brand uitbreekt.

Voor een tijdige vaststelling, wordt er dus op maat bekeken welke indelingen en brandbeveiligingsmaatregelen zinvol zijn en hoe je die inricht.

Daarom kun je bij Van Woesik terecht voor het gehele traject; een passend, echt goed advies, de daadwerkelijke installatie en vervolgens het onderhoud en de inspectie. 

Onderhoud en regelgeving

De brandveiligheid van gebouwen wordt goed in de gaten gehouden en met name publieke ruimten hebben natuurlijk te maken met wet- en regelgeving. Zo is Theater de Speeldoor die we al noemden naar aanleiding van de gebruikersvergunning van de gemeente Vughts, de complete brandmeldinstallatie vervangen.

Bij het verzorgen van de brandmeldinstallatie voor de Grote Kerk ’s-Hertogenbosch is zoals de wet voorschrijft ook een brandproef gedaan.

Kennis en naleving van wat regelgeving voorschrijft, is een absolute must bij dit soort installaties. En daar helpen we je dus ook graag bij.  

Bekijk meer over brandbeveiliging of kom met ons in contact.

  

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro

Datum: 02 januari 2024
Categorie: Nieuws
De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro We schrijven in onze blogs vaak over talloze onderwerpen die dichtbij onze praktijk liggen. Van specifieke onderwerpen of vraagstukken uit een van de zaken die we ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER