Brandbeveiliging en brandmeldinstallaties – zo noodzakelijk zijn ze

Geplaatst op 07-07-2023  -  Categorie: Nieuws

Brandbeveiliging en brandmeldinstallaties – zo noodzakelijk zijn ze

Wat hebben GHC Forum Tilburg en de Grote Kerk ’s-Hertogenbosch met elkaar te maken? Je vindt ze alle drie terug in ons portfolio binnen de categorie brandbeveiliging.

En hoewel brand best wel tot de verbeelding spreekt (en anders kan de gemiddelde actiefilm je zeker van inspiratie voorzien, is brandbeveiliging dan weer veel minder sexy. Je denkt waarschijnlijk aan de rode kastjes met “in geval van brand” of misschien de sprinklers zoals je, daar hebben we ze weer, vaak in filmhotels ziet.

Juist omdat brandbeveiliging misschien niet zo sexy is, wijden we hier vandaag een blog aan. Want een brandveilig ingericht gebouw is letterlijk van levensbelang. En dus de moeite waard om er wat meer aandacht aan te besteden.  

Brandbeveiliging – wat hoort daar allemaal bij?

Je gebouw brandveilig inrichten, is niet een kwestie van een alarmpje installeren en klaar. Want het formaat, de inrichting, de materialen van het gebouw; alles is van invloed op de keuzes die je maakt. Hoe zorg je ervoor dat waar in het gebouw ook er iets mis gaat, er maximale brandveiligheid is?

We beginnen met de brandmeldinstallatie. Dit is een alarmtoestel dat afgaat wanneer er brand wordt vastgesteld. Dit is van grote waarde omdat het een brand al in een vroeg stadium kan ontdekken en daarmee schade aan gebouw, materiaal en gevaar voor mensen minimaliseert.

  • Handbrandmelders; dit is een toestel dat iemand ‘met de hand’ activeert, zodra hij of zij brand vaststelt. Iedereen in het gebouw wordt op de hoogte gesteld door een alarm.
  • Automatische melders; zoals de naam al zegt, stellen deze melders ‘zelf’ een beginnende brand vast en geven alarm, bijvoorbeeld aan de meldkamer.  

One size doesn’t fit all

Zoals we al stelden in het vorige deel; elk gebouw is anders. In formaat, in samenstelling, in opbouw, in ruimtes en ruimtegebruik, in materiaalkeuze en in interieur. Al die zaken zijn van invloed op hoe veilig het gebouw is op het moment dat er brand uitbreekt.

Voor een tijdige vaststelling, wordt er dus op maat bekeken welke indelingen en brandbeveiligingsmaatregelen zinvol zijn en hoe je die inricht.

Daarom kun je bij Van Woesik terecht voor het gehele traject; een passend, echt goed advies, de daadwerkelijke installatie en vervolgens het onderhoud en de inspectie. 

Onderhoud en regelgeving

De brandveiligheid van gebouwen wordt goed in de gaten gehouden en met name publieke ruimten hebben natuurlijk te maken met wet- en regelgeving. Zo is Theater de Speeldoor die we al noemden naar aanleiding van de gebruikersvergunning van de gemeente Vughts, de complete brandmeldinstallatie vervangen.

Bij het verzorgen van de brandmeldinstallatie voor de Grote Kerk ’s-Hertogenbosch is zoals de wet voorschrijft ook een brandproef gedaan.

Kennis en naleving van wat regelgeving voorschrijft, is een absolute must bij dit soort installaties. En daar helpen we je dus ook graag bij.  

Bekijk meer over brandbeveiliging of kom met ons in contact.

  

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Nieuwste wet- en regelgeving in de elektrotechniek

Datum: 10 juli 2024
Categorie: Nieuws
Nieuwste wet- en regelgeving in de elektrotechniek In de dynamische wereld van de elektrotechniek is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetten en voorschriften. Deze regels zijn ontworpen om de...

Wat zijn Microgrids? Ontdek de energiebron van de toekomst

Datum: 10 juni 2024
Categorie: Nieuws
Stel je een kleiner, handiger versie voor van het grote elektriciteitsnet dat ons hele land van stroom voorziet. Dat is in wezen wat een microgrid is: een compacte, lokale versie van het reguliere elektriciteitsnet. M...

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER