Brandveiligheid – Dit zie je over het hoofd!

Geplaatst op 03-12-2021  -  Categorie: Nieuws

brandveiligheid-dit-zie-je-over-het-hoofd

Bij brandveiligheid hebben we vast allemaal wel een bepaald beeld. Of je nu denkt aan het gebruik van bepaalde materialen, de aanwezigheid van rookmelders of (in publieke gebouwen) blusopties zoals brandblussers, brandslangen of sprinklers. Maar brandveiligheid kent eigenlijk veel meer aspecten dan veel mensen in eerste instantie bedenken. En dat geldt voor de thuissituatie, maar zeker ook voor kantoorpanden of andere publieke gebouwen. En als gebouweigenaar heb je daar dus een belangrijke rol EN verantwoordelijkheid in.
Daarom in ons blog van vandaag enkele dingen die vaak over het hoofd worden gezien als het aan komt op brandveiligheid.

1. Wat ‘brandveilig’ is, is moeilijk te duiden (en men is vaak minder goed beschermd dan gedacht)
Als gebouweigenaar kijk je enerzijds naar voldoen aan het bouwbesluit. De gebruikerseisen en mogelijk aanvullende vereisten vanuit bijvoorbeeld een gemeente, richten zich vooral op veiligheid van personen. (Beter gezegd is een pand dan ‘vluchtveilig’ Goed en belangrijk natuurlijk, maar het kan heel goed zijn dat voor jou of je bedrijf, er meer op het spel staat. Je pand zelf, alle materialen die zich erin bevinden… er kan een hoop op het spel staan bij brand en niet alles laat zich eenvoudig vervangen.
Ook niet onbelangrijk is dat een brand vaak niet zo simpel is als “een verzekeringskwestie”. Want na een brand ben je niet de dag erna weer op poten – en dat kan voor, met name bedrijven, funest zijn voor de bedrijfsvoering.

2. De tijd om (zelf) te blussen is veel korter dan je denkt.
Een brand start natuurlijk ergens. Vaak in een specifieke ruimte, soms redelijk geïsoleerd. Je zou dus denken dat er best wat opties zijn om erger te voorkomen door zelf snel te blussen. En die zijn er ook, tot op zekere hoogte. Een goede brandmeldinstallatie is daarin een goede start, maar daarbuiten kunnen opties beperkt zijn.
Een brand, afhankelijk van wat, waar en hoe ontstaan, groeit snel en neemt daarbij in hitte snel toe. Zo snel dat je binnen enkele minuten al niet dichtbij genoeg meer kunt komen om te blussen met bijvoorbeeld een poederblusser.
Dat betekent dus dat je enerzijds moet zorgen dat blusmaterialen snel en goed bereikbaar zijn, maar je je ook moet doordringen van het feit dat je niet altijd erger kunt voorkomen en andere maatregelen moet treffen.
Ook het idee dat de brandweer zaken wel in orde zal maken, is vaak niet juist. Brandweer heeft tijd nodig om ter plaatse te komen en loopt tegen dezelfde problemen aan – wanneer de brand te groot of te heet is, is controleren vaak het meeste dat een brandweer nog kan doen. Met alle (financiële) gevolgen van dien.

3. Het overkomt mij niet (en ik ben toch verzekerd)
Naast dat het helaas vaak blijkt dat men toch niet zo goed verzekerd is als gedacht, is verzekeren beperkt. Daarnaast gaat een verzekering niet bij het minste over tot betaling en al helemaal niet op korte termijn. Terwijl je, zeker in bedrijfsmatige situaties, wel een bedrijf te draaien hebt. Een faillissement gebeurt dan ook in veel gevallen. En het idee “dat het je toch niet overkomt” is uiteraard wat naief.
Je kunt pas zeker zijn als je weet dat je maatregelen hebt genomen die passen bij je gebouw(en)!

Bij Van Woesik weten we als geen ander dat ‘One size fits all’ niet past bij brandveiligheid. Daarom denken we graag met je mee over goede brandveiligheid voor je pand(en) en omgeving. Meer weten? Neem gerust eens contact op!



MEEST RECENTE BERICHTEN

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro

Datum: 02 januari 2024
Categorie: Nieuws
De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro We schrijven in onze blogs vaak over talloze onderwerpen die dichtbij onze praktijk liggen. Van specifieke onderwerpen of vraagstukken uit een van de zaken die we ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER