Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Geplaatst op 03-05-2023  -  Categorie: Nieuws

 

Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als bedrijf wordt ingezet.

Tegelijkertijd zijn we de afgelopen periode steeds alerter geworden in onze samenleving op privacy en de bescherming ervan. Tal van huishoudens hebben een deurbel met camera die al dan niet de openbare ruimte voor het huis in beeld brengt, maar ook de rol van het internet versterkt de noodzaak van alertheid. Want wat op internet belandt, is er niet zomaar af.

Dus hoe zit dat met beveiligingssystemen met een camera voor je bedrijf? Wat mag en wat mag niet?  

Wat wel, wat niet en hoe?

Cameratoezicht is niet per definitie aan jou als eigenaar van een locatie als het aankomt op het bepalen van wat er wel en inet mag. Cameratoezicht op de werkvloer of in winkels, mag alleen dat als ‘nodig’ is. Bijvoorbeeld als je het inzet ter bescherming tegen beschadigingen of diefstal. Maar wat nodig is, is natuurlijk subjectief te beoordelen.

In de regel zijn er een aantal uitgangspunten:

  • Wanneer er sprake is van videobewaking of er hangt ergens een camera, moet dat gemeld worden. Wanneer niet duidelijk is dat er een camera hangt, ben je in overtreding.
  • Wanneer andere middelen ter voorkoming van bijvoorbeeld diefstal niet het gewenste effect hebben gehad, dan mag cameratoezicht plaats vinden zonder dat dit wordt gemeld, maar hier is dan vaak specifieke toestemming voor nodig.
  • Cameratoezicht of -bewaking moet ‘gerechtigd’ zijn. Er moet dus een rechtvaardige aanleiding zijn om te willen over gaan tot het plaatsen en gebruiken van een videocamera. Bijvoorbeeld het eerder genoemde beschermen tegen diefstal, maar ook beschadigingen en vandalisme, of bijvoorbeeld veiligheid.
  • Er zijn diverse spelregels over het bewaren van de opgenomen beelden. Zo mogen camerabeelden in de meeste gevallen niet langer dan 28 dagen worden bewaard. Sterker nog, wetmatig gekeken mogen beelden niet langer dan noodzakelijk worden bewaard, voor de doelen waarvoor ze worden verzameld. Geen overduidelijke regel, maar in de praktijk is dat voor de meeste toepassingen dus slechts enkele dagen.
  • Beelden mogen niet zomaar door iedereen worden bekeken en al helemaal nooit worden gedeeld.

 

Cameratoezicht bij particulieren

We noemden al de voorbeelden van de bekender wordende deurbellen met camera. Voor het beveiligen van je woning en eigendommen, mag je ter bescherming gebruik maken van camera’s. Datzelfde geldt overigens ook voor een woningbouwcorporatie. Opnieuw; het moet duidelijk zijn dat er camera’s hangen!

Camerabeveiliging moet stoppen bij de voordeur en de ramen en er mag geen camera gericht zijn op straat. Zo wordt de privacy van (nietsvermoedende) voorbijgangers beschermd, zoals vastgelegd door Autoriteit Persoonsgegevens.  

Goed advies over camerabeveiliging

Naast advies over welke vormen van beveiliging voor jouw vraagstuk of uitdagingen het beste past, kunnen we je natuurlijk ook helder adviseren over hoe je deze beveiliging gebruikt binnen wat wettelijk gezien mag.

Bekijk hier meer over CCTV camerabewaking of leg ons je situatie voor.

 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER