Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Geplaatst op 03-05-2023  -  Categorie: Nieuws

 

Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als bedrijf wordt ingezet.

Tegelijkertijd zijn we de afgelopen periode steeds alerter geworden in onze samenleving op privacy en de bescherming ervan. Tal van huishoudens hebben een deurbel met camera die al dan niet de openbare ruimte voor het huis in beeld brengt, maar ook de rol van het internet versterkt de noodzaak van alertheid. Want wat op internet belandt, is er niet zomaar af.

Dus hoe zit dat met beveiligingssystemen met een camera voor je bedrijf? Wat mag en wat mag niet?  

Wat wel, wat niet en hoe?

Cameratoezicht is niet per definitie aan jou als eigenaar van een locatie als het aankomt op het bepalen van wat er wel en inet mag. Cameratoezicht op de werkvloer of in winkels, mag alleen dat als ‘nodig’ is. Bijvoorbeeld als je het inzet ter bescherming tegen beschadigingen of diefstal. Maar wat nodig is, is natuurlijk subjectief te beoordelen.

In de regel zijn er een aantal uitgangspunten:

  • Wanneer er sprake is van videobewaking of er hangt ergens een camera, moet dat gemeld worden. Wanneer niet duidelijk is dat er een camera hangt, ben je in overtreding.
  • Wanneer andere middelen ter voorkoming van bijvoorbeeld diefstal niet het gewenste effect hebben gehad, dan mag cameratoezicht plaats vinden zonder dat dit wordt gemeld, maar hier is dan vaak specifieke toestemming voor nodig.
  • Cameratoezicht of -bewaking moet ‘gerechtigd’ zijn. Er moet dus een rechtvaardige aanleiding zijn om te willen over gaan tot het plaatsen en gebruiken van een videocamera. Bijvoorbeeld het eerder genoemde beschermen tegen diefstal, maar ook beschadigingen en vandalisme, of bijvoorbeeld veiligheid.
  • Er zijn diverse spelregels over het bewaren van de opgenomen beelden. Zo mogen camerabeelden in de meeste gevallen niet langer dan 28 dagen worden bewaard. Sterker nog, wetmatig gekeken mogen beelden niet langer dan noodzakelijk worden bewaard, voor de doelen waarvoor ze worden verzameld. Geen overduidelijke regel, maar in de praktijk is dat voor de meeste toepassingen dus slechts enkele dagen.
  • Beelden mogen niet zomaar door iedereen worden bekeken en al helemaal nooit worden gedeeld.

 

Cameratoezicht bij particulieren

We noemden al de voorbeelden van de bekender wordende deurbellen met camera. Voor het beveiligen van je woning en eigendommen, mag je ter bescherming gebruik maken van camera’s. Datzelfde geldt overigens ook voor een woningbouwcorporatie. Opnieuw; het moet duidelijk zijn dat er camera’s hangen!

Camerabeveiliging moet stoppen bij de voordeur en de ramen en er mag geen camera gericht zijn op straat. Zo wordt de privacy van (nietsvermoedende) voorbijgangers beschermd, zoals vastgelegd door Autoriteit Persoonsgegevens.  

Goed advies over camerabeveiliging

Naast advies over welke vormen van beveiliging voor jouw vraagstuk of uitdagingen het beste past, kunnen we je natuurlijk ook helder adviseren over hoe je deze beveiliging gebruikt binnen wat wettelijk gezien mag.

Bekijk hier meer over CCTV camerabewaking of leg ons je situatie voor.

 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER