Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Geplaatst op 03-05-2023  -  Categorie: Nieuws

 

Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als bedrijf wordt ingezet.

Tegelijkertijd zijn we de afgelopen periode steeds alerter geworden in onze samenleving op privacy en de bescherming ervan. Tal van huishoudens hebben een deurbel met camera die al dan niet de openbare ruimte voor het huis in beeld brengt, maar ook de rol van het internet versterkt de noodzaak van alertheid. Want wat op internet belandt, is er niet zomaar af.

Dus hoe zit dat met beveiligingssystemen met een camera voor je bedrijf? Wat mag en wat mag niet?  

Wat wel, wat niet en hoe?

Cameratoezicht is niet per definitie aan jou als eigenaar van een locatie als het aankomt op het bepalen van wat er wel en inet mag. Cameratoezicht op de werkvloer of in winkels, mag alleen dat als ‘nodig’ is. Bijvoorbeeld als je het inzet ter bescherming tegen beschadigingen of diefstal. Maar wat nodig is, is natuurlijk subjectief te beoordelen.

In de regel zijn er een aantal uitgangspunten:

  • Wanneer er sprake is van videobewaking of er hangt ergens een camera, moet dat gemeld worden. Wanneer niet duidelijk is dat er een camera hangt, ben je in overtreding.
  • Wanneer andere middelen ter voorkoming van bijvoorbeeld diefstal niet het gewenste effect hebben gehad, dan mag cameratoezicht plaats vinden zonder dat dit wordt gemeld, maar hier is dan vaak specifieke toestemming voor nodig.
  • Cameratoezicht of -bewaking moet ‘gerechtigd’ zijn. Er moet dus een rechtvaardige aanleiding zijn om te willen over gaan tot het plaatsen en gebruiken van een videocamera. Bijvoorbeeld het eerder genoemde beschermen tegen diefstal, maar ook beschadigingen en vandalisme, of bijvoorbeeld veiligheid.
  • Er zijn diverse spelregels over het bewaren van de opgenomen beelden. Zo mogen camerabeelden in de meeste gevallen niet langer dan 28 dagen worden bewaard. Sterker nog, wetmatig gekeken mogen beelden niet langer dan noodzakelijk worden bewaard, voor de doelen waarvoor ze worden verzameld. Geen overduidelijke regel, maar in de praktijk is dat voor de meeste toepassingen dus slechts enkele dagen.
  • Beelden mogen niet zomaar door iedereen worden bekeken en al helemaal nooit worden gedeeld.

 

Cameratoezicht bij particulieren

We noemden al de voorbeelden van de bekender wordende deurbellen met camera. Voor het beveiligen van je woning en eigendommen, mag je ter bescherming gebruik maken van camera’s. Datzelfde geldt overigens ook voor een woningbouwcorporatie. Opnieuw; het moet duidelijk zijn dat er camera’s hangen!

Camerabeveiliging moet stoppen bij de voordeur en de ramen en er mag geen camera gericht zijn op straat. Zo wordt de privacy van (nietsvermoedende) voorbijgangers beschermd, zoals vastgelegd door Autoriteit Persoonsgegevens.  

Goed advies over camerabeveiliging

Naast advies over welke vormen van beveiliging voor jouw vraagstuk of uitdagingen het beste past, kunnen we je natuurlijk ook helder adviseren over hoe je deze beveiliging gebruikt binnen wat wettelijk gezien mag.

Bekijk hier meer over CCTV camerabewaking of leg ons je situatie voor.

 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

Zonnepanelen: Bespaar geld en ga groen met deze regelingen

Datum: 05 oktober 2023
Categorie: Nieuws
Zonnepanelen zijn hot, en terecht! Ze zijn niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. En het wordt nog beter - er zijn allerlei goede financiële regelingen en trucjes om de aanschaf en het gebru...

De juiste aandacht voor duurzame energie; Van Woesik breidt specialisaties uit

Datum: 14 september 2023
Categorie: Nieuws
Om onduidelijkheden rondom Van Woesik en haar toekomst direct te voorkomen; Van Woesik is nog steeds de Van Woesik zoals je ons kent. Van Woesik Elektro is als basis en als kern van ons bedrijf nog altijd dat; transpa...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER