Domotica – wat is het en waar zie je het?

Geplaatst op 19-05-2022  -  Categorie: Nieuws

Waar je enkele jaren terug bij het woord domotica vooral aan OF extreme luxe dacht OF aan zelfs aan het futuristisch neigende, is domotica inmiddels welverspreid in toepassingen. Niet alleen in de chique bungalow, maar vooral in de zorg biedt domotica tal van toepassingen en is het al lang niet meer vreemd. Sterker nog, de opties worden steeds breder en zijn in het moderne zorgcomplex niet meer te missen. Daarom in ons blog van vandaag aandacht voor domotica, wat het is en waar je het anno 2022 tegenkomt.

 

Dit is domotica

Domotica is, in de algemene uitleg, het automatiseren van processen en handelingen in een omgeving en in rondom huis – woningtechnologie. In de meest herkenbare vorm, betekent dit het vermogen om veelal vanuit een draagbaar device of centrale plaats meerdere systemen aan te sturen. En daar zijn inmiddels in de particulierenmarkt tal van herkenbare voorbeelden van ontstaan. Van een pushbericht van de koelkast om iets op je lijstje te zetten tot het dempen van de televisie omdat je telefoon gaat. Maar ook de melding dat er iemand voor je deur staat of in de tuin is, via je mobiele telefoon of de zonwering die automatisch omlaag gaat zodra hij een bepaalde licht- of warmte intensiteit meet.


De toepassingsgebieden

Zoals je hierboven al las, zijn de toepassingen voor veel mensen steeds bekender in de particulierenmarkt, met name op en rondom huis. En hoewel dat inderdaad oorspronkelijk vooral prijzig was en dus interessant en haalbaar was voor een beperkte groep mensen, is de bereikbaarheid en toepasbaarheid steeds ruimer geworden. Je hoeft immers ook niet direct een compleet systeem (smart home) op te nemen in je woning en door het ‘klein beginnen’ is de betaalbaarheid ook prima.

Een tweede toepassingsgebied dat anno nu werkelijk niet meer te missen is, is domotica in de zorg. Het gebruiken van video en videocommunicatie of beeldschermzorg is allang niet futuristisch meer. Hoewel de zorg boven alles draait om mens versus mens, zorgt domotica voor een belangrijke ondersteuning in veiligheid, gemak en vrijheid voor bijvoorbeeld bewoners EN verzorgenden.

Enkele voorbeelden;

  • Camera toepassingen

Voorbeelden hierin zijn dat kamers of ruimtes worden geobserveerd met camera’s, terwijl gelijktijdig grenzen zijn ingesteld (virtueel). Passeert iemand een grens, kan door registratie een melding worden gestuurd die voor eventueel ingrijpen kan zorgen.

Een tweede optie is monitoring van gezondheid en gesteldheid van patiënten. Door deze vormen van monitoring wordt het (gevoel van) veiligheid en zelfstandigheid vergroot.

 

  • Dwaaldetectie

Dezelfde virtuele grenzen kunnen zien of bijvoorbeeld mensen met dementie buiten geaccordeerde paden treden, waardoor automatisch deuren kunnen worden gesloten of meldingen kunnen worden uitgestuurd.

  • Routine monitoring
    Hoewel dit al futuristisch voelt, kunnen routines worden ‘geleerd’ die bijvoorbeeld wordt gebaseerd op het gebruik van elektrische apparaten. Gebeurt er iets ongewoons, kan dat aanleiding tot zorg zijn en is ingrijpen eenvoudig.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos en er worden nog jaarlijks nieuwe vormen bedacht en ontwikkeld. Met name in de zorg zijn vooruitstrevende centra gericht op kwaliteit van leven en zorg, ondersteund door het gemak en de intelligentie van domotica.

Bij Van Woesik werken we graag en vaak mee aan mooie projecten waarin domotica een onderdeel is, voor zowel zorg als domotica in woningen.

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

De juiste aandacht voor duurzame energie; Van Woesik breidt specialisaties uit

Datum: 14 september 2023
Categorie: Nieuws
Om onduidelijkheden rondom Van Woesik en haar toekomst direct te voorkomen; Van Woesik is nog steeds de Van Woesik zoals je ons kent. Van Woesik Elektro is als basis en als kern van ons bedrijf nog altijd dat; transpa...

Inspectie en Onderhoud: Het belang van thermografie bij NEN3140 Inspecties

Datum: 11 augustus 2023
Categorie: Nieuws
Bij Van Woesik Elektro begrijpen we als geen ander hoe cruciaal het is om de veiligheid en betrouwbaarheid van elektrotechnische installaties te waarborgen. Onze toewijding aan de hoogste normen komt tot uiting in ons...

Brandbeveiliging en brandmeldinstallaties – zo noodzakelijk zijn ze

Datum: 07 juli 2023
Categorie: Nieuws
Wat hebben GHC Forum Tilburg en de Grote Kerk ’s-Hertogenbosch met elkaar te maken? Je vindt ze alle drie terug in ons portfolio binnen de categorie brandbeveiliging. En hoewel brand best wel tot de verbeelding spr...

Laadpunten als onderdeel van je project

Datum: 02 juni 2023
Categorie: Nieuws
Ons straatbeeld wordt steeds meer gevuld met ‘elektrisch’. Naast natuurlijk de alsmaar fors groeiende hoeveelheid elektrische auto’s, zie je ook steeds meer elektrische fietsen. En dat is niet alles, ook elektrische s...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER