Domotica – wat is het en waar zie je het?

Geplaatst op 19-05-2022  -  Categorie: Nieuws

Waar je enkele jaren terug bij het woord domotica vooral aan OF extreme luxe dacht OF aan zelfs aan het futuristisch neigende, is domotica inmiddels welverspreid in toepassingen. Niet alleen in de chique bungalow, maar vooral in de zorg biedt domotica tal van toepassingen en is het al lang niet meer vreemd. Sterker nog, de opties worden steeds breder en zijn in het moderne zorgcomplex niet meer te missen. Daarom in ons blog van vandaag aandacht voor domotica, wat het is en waar je het anno 2022 tegenkomt.

 

Dit is domotica

Domotica is, in de algemene uitleg, het automatiseren van processen en handelingen in een omgeving en in rondom huis – woningtechnologie. In de meest herkenbare vorm, betekent dit het vermogen om veelal vanuit een draagbaar device of centrale plaats meerdere systemen aan te sturen. En daar zijn inmiddels in de particulierenmarkt tal van herkenbare voorbeelden van ontstaan. Van een pushbericht van de koelkast om iets op je lijstje te zetten tot het dempen van de televisie omdat je telefoon gaat. Maar ook de melding dat er iemand voor je deur staat of in de tuin is, via je mobiele telefoon of de zonwering die automatisch omlaag gaat zodra hij een bepaalde licht- of warmte intensiteit meet.


De toepassingsgebieden

Zoals je hierboven al las, zijn de toepassingen voor veel mensen steeds bekender in de particulierenmarkt, met name op en rondom huis. En hoewel dat inderdaad oorspronkelijk vooral prijzig was en dus interessant en haalbaar was voor een beperkte groep mensen, is de bereikbaarheid en toepasbaarheid steeds ruimer geworden. Je hoeft immers ook niet direct een compleet systeem (smart home) op te nemen in je woning en door het ‘klein beginnen’ is de betaalbaarheid ook prima.

Een tweede toepassingsgebied dat anno nu werkelijk niet meer te missen is, is domotica in de zorg. Het gebruiken van video en videocommunicatie of beeldschermzorg is allang niet futuristisch meer. Hoewel de zorg boven alles draait om mens versus mens, zorgt domotica voor een belangrijke ondersteuning in veiligheid, gemak en vrijheid voor bijvoorbeeld bewoners EN verzorgenden.

Enkele voorbeelden;

  • Camera toepassingen

Voorbeelden hierin zijn dat kamers of ruimtes worden geobserveerd met camera’s, terwijl gelijktijdig grenzen zijn ingesteld (virtueel). Passeert iemand een grens, kan door registratie een melding worden gestuurd die voor eventueel ingrijpen kan zorgen.

Een tweede optie is monitoring van gezondheid en gesteldheid van patiënten. Door deze vormen van monitoring wordt het (gevoel van) veiligheid en zelfstandigheid vergroot.

 

  • Dwaaldetectie

Dezelfde virtuele grenzen kunnen zien of bijvoorbeeld mensen met dementie buiten geaccordeerde paden treden, waardoor automatisch deuren kunnen worden gesloten of meldingen kunnen worden uitgestuurd.

  • Routine monitoring
    Hoewel dit al futuristisch voelt, kunnen routines worden ‘geleerd’ die bijvoorbeeld wordt gebaseerd op het gebruik van elektrische apparaten. Gebeurt er iets ongewoons, kan dat aanleiding tot zorg zijn en is ingrijpen eenvoudig.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos en er worden nog jaarlijks nieuwe vormen bedacht en ontwikkeld. Met name in de zorg zijn vooruitstrevende centra gericht op kwaliteit van leven en zorg, ondersteund door het gemak en de intelligentie van domotica.

Bij Van Woesik werken we graag en vaak mee aan mooie projecten waarin domotica een onderdeel is, voor zowel zorg als domotica in woningen.

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Wat zijn Microgrids? Ontdek de energiebron van de toekomst

Datum: 10 juni 2024
Categorie: Nieuws
Stel je een kleiner, handiger versie voor van het grote elektriciteitsnet dat ons hele land van stroom voorziet. Dat is in wezen wat een microgrid is: een compacte, lokale versie van het reguliere elektriciteitsnet. M...

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER