Domotica – wat is het en waar zie je het?

Geplaatst op 19-05-2022  -  Categorie: Nieuws

Waar je enkele jaren terug bij het woord domotica vooral aan OF extreme luxe dacht OF aan zelfs aan het futuristisch neigende, is domotica inmiddels welverspreid in toepassingen. Niet alleen in de chique bungalow, maar vooral in de zorg biedt domotica tal van toepassingen en is het al lang niet meer vreemd. Sterker nog, de opties worden steeds breder en zijn in het moderne zorgcomplex niet meer te missen. Daarom in ons blog van vandaag aandacht voor domotica, wat het is en waar je het anno 2022 tegenkomt.

 

Dit is domotica

Domotica is, in de algemene uitleg, het automatiseren van processen en handelingen in een omgeving en in rondom huis – woningtechnologie. In de meest herkenbare vorm, betekent dit het vermogen om veelal vanuit een draagbaar device of centrale plaats meerdere systemen aan te sturen. En daar zijn inmiddels in de particulierenmarkt tal van herkenbare voorbeelden van ontstaan. Van een pushbericht van de koelkast om iets op je lijstje te zetten tot het dempen van de televisie omdat je telefoon gaat. Maar ook de melding dat er iemand voor je deur staat of in de tuin is, via je mobiele telefoon of de zonwering die automatisch omlaag gaat zodra hij een bepaalde licht- of warmte intensiteit meet.


De toepassingsgebieden

Zoals je hierboven al las, zijn de toepassingen voor veel mensen steeds bekender in de particulierenmarkt, met name op en rondom huis. En hoewel dat inderdaad oorspronkelijk vooral prijzig was en dus interessant en haalbaar was voor een beperkte groep mensen, is de bereikbaarheid en toepasbaarheid steeds ruimer geworden. Je hoeft immers ook niet direct een compleet systeem (smart home) op te nemen in je woning en door het ‘klein beginnen’ is de betaalbaarheid ook prima.

Een tweede toepassingsgebied dat anno nu werkelijk niet meer te missen is, is domotica in de zorg. Het gebruiken van video en videocommunicatie of beeldschermzorg is allang niet futuristisch meer. Hoewel de zorg boven alles draait om mens versus mens, zorgt domotica voor een belangrijke ondersteuning in veiligheid, gemak en vrijheid voor bijvoorbeeld bewoners EN verzorgenden.

Enkele voorbeelden;

  • Camera toepassingen

Voorbeelden hierin zijn dat kamers of ruimtes worden geobserveerd met camera’s, terwijl gelijktijdig grenzen zijn ingesteld (virtueel). Passeert iemand een grens, kan door registratie een melding worden gestuurd die voor eventueel ingrijpen kan zorgen.

Een tweede optie is monitoring van gezondheid en gesteldheid van patiënten. Door deze vormen van monitoring wordt het (gevoel van) veiligheid en zelfstandigheid vergroot.

 

  • Dwaaldetectie

Dezelfde virtuele grenzen kunnen zien of bijvoorbeeld mensen met dementie buiten geaccordeerde paden treden, waardoor automatisch deuren kunnen worden gesloten of meldingen kunnen worden uitgestuurd.

  • Routine monitoring
    Hoewel dit al futuristisch voelt, kunnen routines worden ‘geleerd’ die bijvoorbeeld wordt gebaseerd op het gebruik van elektrische apparaten. Gebeurt er iets ongewoons, kan dat aanleiding tot zorg zijn en is ingrijpen eenvoudig.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos en er worden nog jaarlijks nieuwe vormen bedacht en ontwikkeld. Met name in de zorg zijn vooruitstrevende centra gericht op kwaliteit van leven en zorg, ondersteund door het gemak en de intelligentie van domotica.

Bij Van Woesik werken we graag en vaak mee aan mooie projecten waarin domotica een onderdeel is, voor zowel zorg als domotica in woningen.

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro

Datum: 02 januari 2024
Categorie: Nieuws
De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro We schrijven in onze blogs vaak over talloze onderwerpen die dichtbij onze praktijk liggen. Van specifieke onderwerpen of vraagstukken uit een van de zaken die we ...

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER