Domotica & Duurzaamheid – hoe zit dat?

Geplaatst op 07-11-2022  -  Categorie: Nieuws

domotica Van Woesik Elektro

Over duurzaamheid wordt heel wat geschreven, gepraat, nagedacht en, in sommige gevallen, daadwerkelijke stappen gezet. Want we willen duurzamer en eerlijk gezegd, we MOETEN ook duurzamer (willen).

Tegelijkertijd zijn onze levenstandaarden ook aan het ontwikkelen. Want of we het nu beseffen of niet; het gemiddelde gezin dat nu een nieuwe keuken plaatst, peinst er niet over om dat zonder vaatwasser te doen. Onze huizen hebben Wi-Fi en een seintje op je mobiel dat de wasmachine klaar is, is allang geen fantasie meer en met een slimme thermostaat zetten we onze verwarming aan of uit op afstand.  

Domotica en smart home

Smart home oplossingen is misschien wel een vaker gebruikte term dan domotica als het aankomt op hoe we ons huis ‘besturen’. Ter volledigheid; smart home of domotica verwijst naar het combineren van apparaten en software die taken in en om je huis als het ware overnemen. Dingen waar je niet meer over hoeft na te denken, zoals het automatisch sluiten van rolgordijnen als het donker wordt, of het automatisch in of uitschakelen van het licht.

Waar we eerder al schreven over domotica in de zorg, waar het een enorm waardevolle verrijking is van de mogelijkheden, vinden we dus ook in onze eigen huisomgeving tal van opties voor een ‘slimmer’ huis. En die oplossingen zijn niet omdat het nu eenmaal hip of stoer is, het is stukken breder dat; wooncomfort maar ook veiligheid tellen mee. En dan, niet te vergeten, de kern waar we op uit waren: duurzaamheid.  

Waarom gaan domotica en duurzaamheid hand in hand?

De gas- en electriciteitsrekening is momenteel, een paar gelukkigen daargelaten, niet bepaald een feestmoment. Dat zorgt er ook per direct voor dat de noodzaak om duurzamere keuzes te maken in onze privé situatie, sterk gestegen is.

Domotica, of smart home, maakt zaken niet alleen gemakkelijk, maar zorgt er ook voor dat je apparaten of toepassingen die niet nodig zijn, niet gebruikt op zo’n moment. Want energie die je voor niets gebruikt, is per definitie zonde, en zeker niet duurzaam.

Een paar voorbeelden:

  • Lichtsensoren (die noemden we eerder) die vaststellen wanneer het donker wordt en de rolluiken laten sluiten. Extra veiligheid, maar ook een besparing van stookkosten.
  • De verwarming uit of laag wanneer je het huis verlaat
  • Bewegingssensoren voor verlichting; je verlicht alleen als het nodig is en de sensor (en het geactiveerde licht) zorgt voor extra beveiliging en alertheid.
  • Slimme stopcontacten of het uitschakelen van apparaten in bepaalde tijdsgebieden om te voorkomen dat ze stroom verbruiken op zinloze momenten.  

Natuurlijk noemen we nu een aantal vrij bekende, maar er is heel veel meer mogelijk. Leefplezier, wooncomfort, veiligheid, besparing en duurzaamheid vinden dus allemaal een prima weg binnen oplossingen van domotica. Dat maakt het leven dus leuker, gemakkelijker EN duurzamer.

Benieuwd naar de opties voor thuis- of zakelijk gebruik? We vertellen je er natuurlijk graag meer over!

 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

Zonnepanelen: Bespaar geld en ga groen met deze regelingen

Datum: 05 oktober 2023
Categorie: Nieuws
Zonnepanelen zijn hot, en terecht! Ze zijn niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. En het wordt nog beter - er zijn allerlei goede financiële regelingen en trucjes om de aanschaf en het gebru...

De juiste aandacht voor duurzame energie; Van Woesik breidt specialisaties uit

Datum: 14 september 2023
Categorie: Nieuws
Om onduidelijkheden rondom Van Woesik en haar toekomst direct te voorkomen; Van Woesik is nog steeds de Van Woesik zoals je ons kent. Van Woesik Elektro is als basis en als kern van ons bedrijf nog altijd dat; transpa...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER