Domotica & Duurzaamheid – hoe zit dat?

Geplaatst op 07-11-2022  -  Categorie: Nieuws

domotica Van Woesik Elektro

Over duurzaamheid wordt heel wat geschreven, gepraat, nagedacht en, in sommige gevallen, daadwerkelijke stappen gezet. Want we willen duurzamer en eerlijk gezegd, we MOETEN ook duurzamer (willen).

Tegelijkertijd zijn onze levenstandaarden ook aan het ontwikkelen. Want of we het nu beseffen of niet; het gemiddelde gezin dat nu een nieuwe keuken plaatst, peinst er niet over om dat zonder vaatwasser te doen. Onze huizen hebben Wi-Fi en een seintje op je mobiel dat de wasmachine klaar is, is allang geen fantasie meer en met een slimme thermostaat zetten we onze verwarming aan of uit op afstand.  

Domotica en smart home

Smart home oplossingen is misschien wel een vaker gebruikte term dan domotica als het aankomt op hoe we ons huis ‘besturen’. Ter volledigheid; smart home of domotica verwijst naar het combineren van apparaten en software die taken in en om je huis als het ware overnemen. Dingen waar je niet meer over hoeft na te denken, zoals het automatisch sluiten van rolgordijnen als het donker wordt, of het automatisch in of uitschakelen van het licht.

Waar we eerder al schreven over domotica in de zorg, waar het een enorm waardevolle verrijking is van de mogelijkheden, vinden we dus ook in onze eigen huisomgeving tal van opties voor een ‘slimmer’ huis. En die oplossingen zijn niet omdat het nu eenmaal hip of stoer is, het is stukken breder dat; wooncomfort maar ook veiligheid tellen mee. En dan, niet te vergeten, de kern waar we op uit waren: duurzaamheid.  

Waarom gaan domotica en duurzaamheid hand in hand?

De gas- en electriciteitsrekening is momenteel, een paar gelukkigen daargelaten, niet bepaald een feestmoment. Dat zorgt er ook per direct voor dat de noodzaak om duurzamere keuzes te maken in onze privé situatie, sterk gestegen is.

Domotica, of smart home, maakt zaken niet alleen gemakkelijk, maar zorgt er ook voor dat je apparaten of toepassingen die niet nodig zijn, niet gebruikt op zo’n moment. Want energie die je voor niets gebruikt, is per definitie zonde, en zeker niet duurzaam.

Een paar voorbeelden:

  • Lichtsensoren (die noemden we eerder) die vaststellen wanneer het donker wordt en de rolluiken laten sluiten. Extra veiligheid, maar ook een besparing van stookkosten.
  • De verwarming uit of laag wanneer je het huis verlaat
  • Bewegingssensoren voor verlichting; je verlicht alleen als het nodig is en de sensor (en het geactiveerde licht) zorgt voor extra beveiliging en alertheid.
  • Slimme stopcontacten of het uitschakelen van apparaten in bepaalde tijdsgebieden om te voorkomen dat ze stroom verbruiken op zinloze momenten.  

Natuurlijk noemen we nu een aantal vrij bekende, maar er is heel veel meer mogelijk. Leefplezier, wooncomfort, veiligheid, besparing en duurzaamheid vinden dus allemaal een prima weg binnen oplossingen van domotica. Dat maakt het leven dus leuker, gemakkelijker EN duurzamer.

Benieuwd naar de opties voor thuis- of zakelijk gebruik? We vertellen je er natuurlijk graag meer over!

 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER