Duurzaam verlichten – hoe doe je dat

Geplaatst op 07-01-2022  -  Categorie: Nieuws

duurzaam-verlichten-hoe-doe-je-dat

 

Duurzame keuzes maken krijgt al jarenlang en alleen maar toenemend de aandacht. Met de stijgende energiekosten, zijn we met elkaar zowel zakelijk als particulier bekeken meer dan ooit bewust van het feit dat we energie verbruiken; het raakt ons in onze portemonnee en dat versnelt de noodzaak om slimme keuzes te maken die ons helpen besparen. En verlichting hoort daar ook bij. Maar hoe doe je dat en wanneer is verlichting duurzaam? Ons blog van vandaag gaat daar een lichtje op schijnen.

Energie besparen
Wist je dat samen met verwarming het verlichten van een gebouw de grootste energiepost is? Dat betekent dus ook dat het een onderwerp is waarin het besparingspotentieel groot is, en dat is goed nieuws. Niet alleen voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Duurzaam verlichten betekent dus sowieso dat je voor verlichtingsopties kiest die zo min mogelijk energie kosten.
Dat betekent bijvoorbeeld ook dat wanneer je kansen hebt om daglicht optimaal te gebruiken, dat ook iets is dat in je lichtplan een plaats krijgt.
Praat je over duurzaam licht, dan kom je eigenlijk direct uit bij LED verlichting. Hoewel dat voor veel mensen eigenlijk best bekend is als zuinige energiebron, wordt in Nederland zowel in woonhuizen als in gebouwen nog steeds veel gebruik gemaakt van TL verlichting, gloeilampen of hallogeen. Zonde, want de investering van LED verlichting verdient zich snel terug doordat het verbruik vele malen lager ligt.

Het lichtplan
Een lichtplan is eigenlijk precies wat het zegt – een plan over hoe je met je verlichting omgaat. Hoewel dat met name verwijst naar projectverlichting, is dat in een consumentenwoning eigenlijk net zo van toepassing. En de meest voor de hand liggende onderwerpen zijn eigenlijk vrij basic:
• Brandt er weleens licht op momenten of plaatsen dat dat eigenlijk niet hoeft?
• Zou verlichting fijn kunnen zijn op bepaalde momenten of plaatsen waar je dat nu niet hebt?
• Van wat voor verlichtingstypes en -bronnen maak je nu gebruik en kan dat goedkoper/duurzamer?
• Hoe maak ik gebruik van daglicht en kan dat anders?

Bij duurzame projectverlichting denken we met je na over wat nodig is en hoe we daar de beste optie voor kunnen vinden die alle van belang zijnde factoren in acht neemt. Een slimme lichtregeling en/of een schakelsysteem zorgt voor energiebesparing, maar zorgt ook voor een langere levensduur van je lichtbron. Sensoren, timers en/of gebruik van ‘smart’ verlichting die kan worden gecontroleerd met je mobiele telefoon of tablet… er zijn opties genoeg!

Comfort, sfeer en pragmatiek
Al is de kern van dit artikel vooral het duurzaamheids- en kostenaspect, is de invloed die verlichting heeft op ons comfort te belangrijk om niet te noemen. Onderzoeken wijzen namelijk keer op keer uit dat goede verlichting veel positieve effecten heeft; productiviteit binnen de werkomgeving verbetert en je algemene gemoed (humeur) is beter als verlichting van goede kwaliteit is.
“Goede” verlichting houdt dus ook daar rekening mee:
– Egaal licht dat niet verstoort
– Passend bij het doel van de ruimte (sfeer, werk, …)
– Geen verblinding of opwarming van de ruimte

Duurzame projectverlichting met Van Woesik Elektro
Ons team weet als geen ander hoe je sfeervolle verlichting combineert met een duurzame aanpak die goed is voor je portemonnee en het milieu. Benieuwd naar wat we kunnen? Je leest hier meer.MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER