Duurzaam verlichten – hoe doe je dat

Geplaatst op 07-01-2022  -  Categorie: Nieuws

duurzaam-verlichten-hoe-doe-je-dat

 

Duurzame keuzes maken krijgt al jarenlang en alleen maar toenemend de aandacht. Met de stijgende energiekosten, zijn we met elkaar zowel zakelijk als particulier bekeken meer dan ooit bewust van het feit dat we energie verbruiken; het raakt ons in onze portemonnee en dat versnelt de noodzaak om slimme keuzes te maken die ons helpen besparen. En verlichting hoort daar ook bij. Maar hoe doe je dat en wanneer is verlichting duurzaam? Ons blog van vandaag gaat daar een lichtje op schijnen.

Energie besparen
Wist je dat samen met verwarming het verlichten van een gebouw de grootste energiepost is? Dat betekent dus ook dat het een onderwerp is waarin het besparingspotentieel groot is, en dat is goed nieuws. Niet alleen voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Duurzaam verlichten betekent dus sowieso dat je voor verlichtingsopties kiest die zo min mogelijk energie kosten.
Dat betekent bijvoorbeeld ook dat wanneer je kansen hebt om daglicht optimaal te gebruiken, dat ook iets is dat in je lichtplan een plaats krijgt.
Praat je over duurzaam licht, dan kom je eigenlijk direct uit bij LED verlichting. Hoewel dat voor veel mensen eigenlijk best bekend is als zuinige energiebron, wordt in Nederland zowel in woonhuizen als in gebouwen nog steeds veel gebruik gemaakt van TL verlichting, gloeilampen of hallogeen. Zonde, want de investering van LED verlichting verdient zich snel terug doordat het verbruik vele malen lager ligt.

Het lichtplan
Een lichtplan is eigenlijk precies wat het zegt – een plan over hoe je met je verlichting omgaat. Hoewel dat met name verwijst naar projectverlichting, is dat in een consumentenwoning eigenlijk net zo van toepassing. En de meest voor de hand liggende onderwerpen zijn eigenlijk vrij basic:
• Brandt er weleens licht op momenten of plaatsen dat dat eigenlijk niet hoeft?
• Zou verlichting fijn kunnen zijn op bepaalde momenten of plaatsen waar je dat nu niet hebt?
• Van wat voor verlichtingstypes en -bronnen maak je nu gebruik en kan dat goedkoper/duurzamer?
• Hoe maak ik gebruik van daglicht en kan dat anders?

Bij duurzame projectverlichting denken we met je na over wat nodig is en hoe we daar de beste optie voor kunnen vinden die alle van belang zijnde factoren in acht neemt. Een slimme lichtregeling en/of een schakelsysteem zorgt voor energiebesparing, maar zorgt ook voor een langere levensduur van je lichtbron. Sensoren, timers en/of gebruik van ‘smart’ verlichting die kan worden gecontroleerd met je mobiele telefoon of tablet… er zijn opties genoeg!

Comfort, sfeer en pragmatiek
Al is de kern van dit artikel vooral het duurzaamheids- en kostenaspect, is de invloed die verlichting heeft op ons comfort te belangrijk om niet te noemen. Onderzoeken wijzen namelijk keer op keer uit dat goede verlichting veel positieve effecten heeft; productiviteit binnen de werkomgeving verbetert en je algemene gemoed (humeur) is beter als verlichting van goede kwaliteit is.
“Goede” verlichting houdt dus ook daar rekening mee:
– Egaal licht dat niet verstoort
– Passend bij het doel van de ruimte (sfeer, werk, …)
– Geen verblinding of opwarming van de ruimte

Duurzame projectverlichting met Van Woesik Elektro
Ons team weet als geen ander hoe je sfeervolle verlichting combineert met een duurzame aanpak die goed is voor je portemonnee en het milieu. Benieuwd naar wat we kunnen? Je leest hier meer.MEEST RECENTE BERICHTEN

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER