Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Geplaatst op 07-07-2022  -  Categorie: Nieuws

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn.

Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden van Nederland, het elektriciteitsnet het zwaar te verduren heeft en serieus aan zijn max begint te raken. Juist doordat we vanuit de energietransitie gedachte, versterkt door de status in Oekraïne, in een versneld tempo de overstap maken naar elektrische alternatieven.

Die uitdaging daargelaten, is de groei in elektrische rijders nog steeds voornaam. Dus als je als rijder die stap overweegt, is het goed om te weten welke opties er voor je bestaan qua laden.

 

De laadopties in grote lijnen – uit en thuis

Een eerste belangrijk onderscheid zit in het thuis laden of publiekelijk laden. Dat zit hem niet persee in het type lader dat je kunt tegenkomen, maar uiteraard wel in de locatie. En daarmee, ook het kostenplaatje.

Laden aan je ‘eigen’ laadpaal thuis, verbonden aan het elektrawerk van je woning, is vaak vele malen goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal langs de snelweg, bij het fastfoodrestaurant of bij kantoorbestemmingen.

Voor veel rijders is het hebben van een thuisoptie om te laden een groot voordeel, maar dat is niet overal mogelijk. Afhankelijk van het type woning dat je hebt en hoe de bestuursplannen zijn ingezet, kun je kiezen voor een eigen lader thuis.

 

Laadtypes

Dan het tweede onderscheid; het type lader.

In de afgelopen jaren is het aantal types verruimd, maar worden laders, net als auto’s, ook steeds slimmer en geavanceerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van de snellader. In grote lijnen zie je verschillende verschijningsvormen, mede bepaald door de locatie:

  • Laadstations als een box aan de muur (wand)
  • Laadpalen, eventueel met meerdere aansluitingen (veelal publiek)
  • Snelladers – in hoog tempo laden voor auto’s die daarvoor geschikt zijn

Het belangrijkste is met name dat je kiest voor een lader die vanzelfsprekend bij je locatie en je auto past. Kies je voor een laadpaal die voor publiek gebruik is, laad je dan goed informeren en kies voor een gedegen aanleg!

 

1 fase, 3 fasen?

Bij de thuislaadopties hoor je nogal eens de termen 1 of 3 fasen laden. Zonder al te ver in de technische details te gaan, verwijst dit naar de opties van laden die past bij je huis, of eigenlijk de mogelijkheid om te verbinden van stroomnet naar meterkast. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting; 2 draden. Nieuwere huizen hebben 4 draden.

 

Meer weten of elektra en elektrotechnische installaties, in welke vorm ook? Ons team denkt graag met je mee!

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER