Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Geplaatst op 07-07-2022  -  Categorie: Nieuws

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn.

Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden van Nederland, het elektriciteitsnet het zwaar te verduren heeft en serieus aan zijn max begint te raken. Juist doordat we vanuit de energietransitie gedachte, versterkt door de status in Oekraïne, in een versneld tempo de overstap maken naar elektrische alternatieven.

Die uitdaging daargelaten, is de groei in elektrische rijders nog steeds voornaam. Dus als je als rijder die stap overweegt, is het goed om te weten welke opties er voor je bestaan qua laden.

 

De laadopties in grote lijnen – uit en thuis

Een eerste belangrijk onderscheid zit in het thuis laden of publiekelijk laden. Dat zit hem niet persee in het type lader dat je kunt tegenkomen, maar uiteraard wel in de locatie. En daarmee, ook het kostenplaatje.

Laden aan je ‘eigen’ laadpaal thuis, verbonden aan het elektrawerk van je woning, is vaak vele malen goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal langs de snelweg, bij het fastfoodrestaurant of bij kantoorbestemmingen.

Voor veel rijders is het hebben van een thuisoptie om te laden een groot voordeel, maar dat is niet overal mogelijk. Afhankelijk van het type woning dat je hebt en hoe de bestuursplannen zijn ingezet, kun je kiezen voor een eigen lader thuis.

 

Laadtypes

Dan het tweede onderscheid; het type lader.

In de afgelopen jaren is het aantal types verruimd, maar worden laders, net als auto’s, ook steeds slimmer en geavanceerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van de snellader. In grote lijnen zie je verschillende verschijningsvormen, mede bepaald door de locatie:

  • Laadstations als een box aan de muur (wand)
  • Laadpalen, eventueel met meerdere aansluitingen (veelal publiek)
  • Snelladers – in hoog tempo laden voor auto’s die daarvoor geschikt zijn

Het belangrijkste is met name dat je kiest voor een lader die vanzelfsprekend bij je locatie en je auto past. Kies je voor een laadpaal die voor publiek gebruik is, laad je dan goed informeren en kies voor een gedegen aanleg!

 

1 fase, 3 fasen?

Bij de thuislaadopties hoor je nogal eens de termen 1 of 3 fasen laden. Zonder al te ver in de technische details te gaan, verwijst dit naar de opties van laden die past bij je huis, of eigenlijk de mogelijkheid om te verbinden van stroomnet naar meterkast. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting; 2 draden. Nieuwere huizen hebben 4 draden.

 

Meer weten of elektra en elektrotechnische installaties, in welke vorm ook? Ons team denkt graag met je mee!

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Verplichting tot laadpunt bij bedrijfspand – zo ben je goed voorbereid

Datum: 02 december 2022
Categorie: Nieuws
Dat we met elkaar serieus de transitie naar elektrisch rijden aan het maken zijn, is niet te ontkennen. Traditionele auto’s op benzine of diesel wordt in eerste instantie zakelijk als leaseauto binnen afzienbare tijd ...

Domotica & Duurzaamheid – hoe zit dat?

Datum: 07 november 2022
Categorie: Nieuws
Over duurzaamheid wordt heel wat geschreven, gepraat, nagedacht en, in sommige gevallen, daadwerkelijke stappen gezet. Want we willen duurzamer en eerlijk gezegd, we MOETEN ook duurzamer (willen). Tegelijkertijd zi...

Duurzaam wonen/bouwen/leven & Prinsjesdag – dit moet je weten

Datum: 03 oktober 2022
Categorie: Nieuws
Prinsjesdag is zelden een echte verrassing – traditiegetrouw wordt in de weken voorafgaand het gros van de berichtgeving al ‘gelekt’. Dat in de rede van dit jaar een sterke aandacht zou uitgaan naar duurzaamheid, klim...

Thermografisch onderzoek – wat en waarom?

Datum: 07 september 2022
Categorie: Nieuws
Thermografisch onderzoek is er in tal van vormen en is van toepassing op allerlei gebieden. In dit geval richten wij onze met name op de elektrotechniek, maar zelfs op medisch gebied zijn er toepassingen van thermogra...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER