Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Geplaatst op 07-07-2022  -  Categorie: Nieuws

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn.

Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden van Nederland, het elektriciteitsnet het zwaar te verduren heeft en serieus aan zijn max begint te raken. Juist doordat we vanuit de energietransitie gedachte, versterkt door de status in Oekraïne, in een versneld tempo de overstap maken naar elektrische alternatieven.

Die uitdaging daargelaten, is de groei in elektrische rijders nog steeds voornaam. Dus als je als rijder die stap overweegt, is het goed om te weten welke opties er voor je bestaan qua laden.

 

De laadopties in grote lijnen – uit en thuis

Een eerste belangrijk onderscheid zit in het thuis laden of publiekelijk laden. Dat zit hem niet persee in het type lader dat je kunt tegenkomen, maar uiteraard wel in de locatie. En daarmee, ook het kostenplaatje.

Laden aan je ‘eigen’ laadpaal thuis, verbonden aan het elektrawerk van je woning, is vaak vele malen goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal langs de snelweg, bij het fastfoodrestaurant of bij kantoorbestemmingen.

Voor veel rijders is het hebben van een thuisoptie om te laden een groot voordeel, maar dat is niet overal mogelijk. Afhankelijk van het type woning dat je hebt en hoe de bestuursplannen zijn ingezet, kun je kiezen voor een eigen lader thuis.

 

Laadtypes

Dan het tweede onderscheid; het type lader.

In de afgelopen jaren is het aantal types verruimd, maar worden laders, net als auto’s, ook steeds slimmer en geavanceerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van de snellader. In grote lijnen zie je verschillende verschijningsvormen, mede bepaald door de locatie:

  • Laadstations als een box aan de muur (wand)
  • Laadpalen, eventueel met meerdere aansluitingen (veelal publiek)
  • Snelladers – in hoog tempo laden voor auto’s die daarvoor geschikt zijn

Het belangrijkste is met name dat je kiest voor een lader die vanzelfsprekend bij je locatie en je auto past. Kies je voor een laadpaal die voor publiek gebruik is, laad je dan goed informeren en kies voor een gedegen aanleg!

 

1 fase, 3 fasen?

Bij de thuislaadopties hoor je nogal eens de termen 1 of 3 fasen laden. Zonder al te ver in de technische details te gaan, verwijst dit naar de opties van laden die past bij je huis, of eigenlijk de mogelijkheid om te verbinden van stroomnet naar meterkast. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting; 2 draden. Nieuwere huizen hebben 4 draden.

 

Meer weten of elektra en elektrotechnische installaties, in welke vorm ook? Ons team denkt graag met je mee!

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER