Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Geplaatst op 07-07-2022  -  Categorie: Nieuws

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn.

Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden van Nederland, het elektriciteitsnet het zwaar te verduren heeft en serieus aan zijn max begint te raken. Juist doordat we vanuit de energietransitie gedachte, versterkt door de status in Oekraïne, in een versneld tempo de overstap maken naar elektrische alternatieven.

Die uitdaging daargelaten, is de groei in elektrische rijders nog steeds voornaam. Dus als je als rijder die stap overweegt, is het goed om te weten welke opties er voor je bestaan qua laden.

 

De laadopties in grote lijnen – uit en thuis

Een eerste belangrijk onderscheid zit in het thuis laden of publiekelijk laden. Dat zit hem niet persee in het type lader dat je kunt tegenkomen, maar uiteraard wel in de locatie. En daarmee, ook het kostenplaatje.

Laden aan je ‘eigen’ laadpaal thuis, verbonden aan het elektrawerk van je woning, is vaak vele malen goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal langs de snelweg, bij het fastfoodrestaurant of bij kantoorbestemmingen.

Voor veel rijders is het hebben van een thuisoptie om te laden een groot voordeel, maar dat is niet overal mogelijk. Afhankelijk van het type woning dat je hebt en hoe de bestuursplannen zijn ingezet, kun je kiezen voor een eigen lader thuis.

 

Laadtypes

Dan het tweede onderscheid; het type lader.

In de afgelopen jaren is het aantal types verruimd, maar worden laders, net als auto’s, ook steeds slimmer en geavanceerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van de snellader. In grote lijnen zie je verschillende verschijningsvormen, mede bepaald door de locatie:

  • Laadstations als een box aan de muur (wand)
  • Laadpalen, eventueel met meerdere aansluitingen (veelal publiek)
  • Snelladers – in hoog tempo laden voor auto’s die daarvoor geschikt zijn

Het belangrijkste is met name dat je kiest voor een lader die vanzelfsprekend bij je locatie en je auto past. Kies je voor een laadpaal die voor publiek gebruik is, laad je dan goed informeren en kies voor een gedegen aanleg!

 

1 fase, 3 fasen?

Bij de thuislaadopties hoor je nogal eens de termen 1 of 3 fasen laden. Zonder al te ver in de technische details te gaan, verwijst dit naar de opties van laden die past bij je huis, of eigenlijk de mogelijkheid om te verbinden van stroomnet naar meterkast. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting; 2 draden. Nieuwere huizen hebben 4 draden.

 

Meer weten of elektra en elektrotechnische installaties, in welke vorm ook? Ons team denkt graag met je mee!

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

Zonnepanelen: Bespaar geld en ga groen met deze regelingen

Datum: 05 oktober 2023
Categorie: Nieuws
Zonnepanelen zijn hot, en terecht! Ze zijn niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. En het wordt nog beter - er zijn allerlei goede financiële regelingen en trucjes om de aanschaf en het gebru...

De juiste aandacht voor duurzame energie; Van Woesik breidt specialisaties uit

Datum: 14 september 2023
Categorie: Nieuws
Om onduidelijkheden rondom Van Woesik en haar toekomst direct te voorkomen; Van Woesik is nog steeds de Van Woesik zoals je ons kent. Van Woesik Elektro is als basis en als kern van ons bedrijf nog altijd dat; transpa...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER