Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Geplaatst op 07-07-2022  -  Categorie: Nieuws

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn.

Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden van Nederland, het elektriciteitsnet het zwaar te verduren heeft en serieus aan zijn max begint te raken. Juist doordat we vanuit de energietransitie gedachte, versterkt door de status in Oekraïne, in een versneld tempo de overstap maken naar elektrische alternatieven.

Die uitdaging daargelaten, is de groei in elektrische rijders nog steeds voornaam. Dus als je als rijder die stap overweegt, is het goed om te weten welke opties er voor je bestaan qua laden.

 

De laadopties in grote lijnen – uit en thuis

Een eerste belangrijk onderscheid zit in het thuis laden of publiekelijk laden. Dat zit hem niet persee in het type lader dat je kunt tegenkomen, maar uiteraard wel in de locatie. En daarmee, ook het kostenplaatje.

Laden aan je ‘eigen’ laadpaal thuis, verbonden aan het elektrawerk van je woning, is vaak vele malen goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal langs de snelweg, bij het fastfoodrestaurant of bij kantoorbestemmingen.

Voor veel rijders is het hebben van een thuisoptie om te laden een groot voordeel, maar dat is niet overal mogelijk. Afhankelijk van het type woning dat je hebt en hoe de bestuursplannen zijn ingezet, kun je kiezen voor een eigen lader thuis.

 

Laadtypes

Dan het tweede onderscheid; het type lader.

In de afgelopen jaren is het aantal types verruimd, maar worden laders, net als auto’s, ook steeds slimmer en geavanceerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de opkomst van de snellader. In grote lijnen zie je verschillende verschijningsvormen, mede bepaald door de locatie:

  • Laadstations als een box aan de muur (wand)
  • Laadpalen, eventueel met meerdere aansluitingen (veelal publiek)
  • Snelladers – in hoog tempo laden voor auto’s die daarvoor geschikt zijn

Het belangrijkste is met name dat je kiest voor een lader die vanzelfsprekend bij je locatie en je auto past. Kies je voor een laadpaal die voor publiek gebruik is, laad je dan goed informeren en kies voor een gedegen aanleg!

 

1 fase, 3 fasen?

Bij de thuislaadopties hoor je nogal eens de termen 1 of 3 fasen laden. Zonder al te ver in de technische details te gaan, verwijst dit naar de opties van laden die past bij je huis, of eigenlijk de mogelijkheid om te verbinden van stroomnet naar meterkast. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase aansluiting; 2 draden. Nieuwere huizen hebben 4 draden.

 

Meer weten of elektra en elektrotechnische installaties, in welke vorm ook? Ons team denkt graag met je mee!

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Energieprijzen naar hoogtepunt – wat betekent dat voor jou(w project)?

Datum: 15 augustus 2022
Categorie: Nieuws
We begrijpen best dat we met een titel als dit je niet bepaald in een fijne stemming brengen. Want met welk uitgangspunt je ook op deze website bent, als particulier, ondernemer, projectontwikkelaar of bouwer…. De hog...

Je elektrische auto laden – welke opties heb je?

Datum: 07 juli 2022
Categorie: Nieuws
Over elektrisch rijden wordt veel gesproken. Over de opties van laden weten we vaak een stuk minder, maar we weten dat het kan en dat er verschillende opties zijn. Inmiddels weten we ook dat, met name in het zuiden...

CCTV – Het wat, waar en waarom van deze beveiliging

Datum: 03 juni 2022
Categorie: Nieuws
CCTV – Het wat, waar en waarom van deze beveiliging Praat je over camerabewaking of ben je op zoek naar een vorm van camerabewaking, dan is de kans groot dat de term CCTV zeker voorbij komt. Maar zelfs als je de term...

Domotica – wat is het en waar zie je het?

Datum: 19 mei 2022
Categorie: Nieuws
Waar je enkele jaren terug bij het woord domotica vooral aan OF extreme luxe dacht OF aan zelfs aan het futuristisch neigende, is domotica inmiddels welverspreid in toepassingen. Niet alleen in de chique bungalow, maa...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER