Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Geplaatst op 04-12-2023  -  Categorie: Nieuws

Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te vinden is, al is dat niet altijd zo bekend.

Maar huisautomatisering, domotica of welke term je ook wilt gebruiken; wat is het eigenlijk? Waar en hoe kom je het tegen en hoe herken je het? En ook niet onbelangrijk; wat moet je ermee?  

Domotica / huisautomatisering – wat is het?

We praten over domotica of huisautomatisering wanneer in een geintegreerde installatie (dus meerdere toepassingen ineen) elektronische processen plaats vinden, in en om een woning. Dat geintegreerde, het combineren van meerdere toepassingen, is ook precies wat domotica, domotica maakt en de voordelen biedt.

Je kunt hierbij denken aan allerlei processen in (of om) je huis. Verlichting, ventilatie, audiotoepassingen, verwarming of zonwering..   De grote voordelen kunnen zijn dat je met een enkele handeling, meerdere processen tegelijkertijd (of gecombineerd) kunt regelen. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat je met 1 klik de verlichting dimt, je zonwering laat zakken en je thuisbioscoop aanzet. Het klinkt misschien als onnodige luxe of een beetje ‘veel’, maar de mogelijkheden zijn breed.  

Meer dan zomaar luxe

Huisautomatisering draait niet alleen maar om luxe of luiheid en gemak. Het gaat ook om duurzaamheid, slim gebruik van energie en toepassingen die je veiligheid(sgevoel) kunnen versterken. Geen verlichting die onnodig aan staat of blijft staan, een verwarming die alleen doet wat nodig of gewenst is; domotica draait om meer dan luxe en gemak. Ook veiligheid, duurzaamheid en energiebesparing zijn direct verbonden met deze toepassing.  

Zorgtoepassingen

Dat domotica niet zomaar voor de leuk is, bewijst het zorgdomein wel. Al jaren is huisautomatisering een groeiend onderdeel van belang binnen zorg. En gelukkig worden die toepassingen alleen nog maar uitgebreider en slimmer om zo een nog betere, ondersteunende functie in de zorg te vervullen.

Je kunt je voorstellen dat met name in de zorg het zeker niet draait om luxe of ‘gewoon’ gemak. Meer dan ooit draait het hier om veiligheid en daarmee bijvoorbeeld ook het vermogen om langer zelfstandig te blijven wonen. Zorg op afstand, het verbeteren van tijdig medicijngebruik, het monitoren van gezondheid of juist het alarmeren als een dagelijke routine wordt doorbroken. Ook bij dementerenden is het niet weg te denken, door bijvoorbeeld het dwaalalarm.  

Toekomst van domotica

Natuurlijk voelt het vaak alsof domotica nog maar in de kinderschoenen staat. En met de groeiende ontwikkelingen in vrijwel elk technisch element, is dat misschien ook wel waar. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om binnen al die ontwikkelingen ook voldoende ruimte en tijd te nemen om alert te zijn op veiligheid en beveiliging (je werkt immers met mensen EN met gegevens) en je wilt niet dat privacy in geding komt.

Maar dat huisautomatisering een prachtige en waardevolle aanvullingen is binnen het technisch domein, is een zekerheid.  

Benieuwd naar wat domotica voor jou kan betekenen, zowel prive als binnen andere omgevingen? We gaan graag met je in gesprek! MEEST RECENTE BERICHTEN

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro

Datum: 02 januari 2024
Categorie: Nieuws
De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro We schrijven in onze blogs vaak over talloze onderwerpen die dichtbij onze praktijk liggen. Van specifieke onderwerpen of vraagstukken uit een van de zaken die we ...

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER