Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Geplaatst op 04-12-2023  -  Categorie: Nieuws

Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te vinden is, al is dat niet altijd zo bekend.

Maar huisautomatisering, domotica of welke term je ook wilt gebruiken; wat is het eigenlijk? Waar en hoe kom je het tegen en hoe herken je het? En ook niet onbelangrijk; wat moet je ermee?  

Domotica / huisautomatisering – wat is het?

We praten over domotica of huisautomatisering wanneer in een geintegreerde installatie (dus meerdere toepassingen ineen) elektronische processen plaats vinden, in en om een woning. Dat geintegreerde, het combineren van meerdere toepassingen, is ook precies wat domotica, domotica maakt en de voordelen biedt.

Je kunt hierbij denken aan allerlei processen in (of om) je huis. Verlichting, ventilatie, audiotoepassingen, verwarming of zonwering..   De grote voordelen kunnen zijn dat je met een enkele handeling, meerdere processen tegelijkertijd (of gecombineerd) kunt regelen. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat je met 1 klik de verlichting dimt, je zonwering laat zakken en je thuisbioscoop aanzet. Het klinkt misschien als onnodige luxe of een beetje ‘veel’, maar de mogelijkheden zijn breed.  

Meer dan zomaar luxe

Huisautomatisering draait niet alleen maar om luxe of luiheid en gemak. Het gaat ook om duurzaamheid, slim gebruik van energie en toepassingen die je veiligheid(sgevoel) kunnen versterken. Geen verlichting die onnodig aan staat of blijft staan, een verwarming die alleen doet wat nodig of gewenst is; domotica draait om meer dan luxe en gemak. Ook veiligheid, duurzaamheid en energiebesparing zijn direct verbonden met deze toepassing.  

Zorgtoepassingen

Dat domotica niet zomaar voor de leuk is, bewijst het zorgdomein wel. Al jaren is huisautomatisering een groeiend onderdeel van belang binnen zorg. En gelukkig worden die toepassingen alleen nog maar uitgebreider en slimmer om zo een nog betere, ondersteunende functie in de zorg te vervullen.

Je kunt je voorstellen dat met name in de zorg het zeker niet draait om luxe of ‘gewoon’ gemak. Meer dan ooit draait het hier om veiligheid en daarmee bijvoorbeeld ook het vermogen om langer zelfstandig te blijven wonen. Zorg op afstand, het verbeteren van tijdig medicijngebruik, het monitoren van gezondheid of juist het alarmeren als een dagelijke routine wordt doorbroken. Ook bij dementerenden is het niet weg te denken, door bijvoorbeeld het dwaalalarm.  

Toekomst van domotica

Natuurlijk voelt het vaak alsof domotica nog maar in de kinderschoenen staat. En met de groeiende ontwikkelingen in vrijwel elk technisch element, is dat misschien ook wel waar. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om binnen al die ontwikkelingen ook voldoende ruimte en tijd te nemen om alert te zijn op veiligheid en beveiliging (je werkt immers met mensen EN met gegevens) en je wilt niet dat privacy in geding komt.

Maar dat huisautomatisering een prachtige en waardevolle aanvullingen is binnen het technisch domein, is een zekerheid.  

Benieuwd naar wat domotica voor jou kan betekenen, zowel prive als binnen andere omgevingen? We gaan graag met je in gesprek! MEEST RECENTE BERICHTEN

Wat zijn Microgrids? Ontdek de energiebron van de toekomst

Datum: 10 juni 2024
Categorie: Nieuws
Stel je een kleiner, handiger versie voor van het grote elektriciteitsnet dat ons hele land van stroom voorziet. Dat is in wezen wat een microgrid is: een compacte, lokale versie van het reguliere elektriciteitsnet. M...

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER