Je huis zelf verduurzamen – waar begin je?

Geplaatst op 05-11-2021  -  Categorie: Nieuws

je-huis-zelf-verduurzamen

Duurzaamheid is hot (en naast ‘anderhalvemetersamenleving’ waarschijnlijk een van de meest gebruikte woorden van het afgelopen jaar). Ook bij Van Woesik werken we zowel voor zakelijke als particuliere doeleinden graag en veel aan groeiende duurzaamheid in tal van oplossingen. Maar ook als je als particulier zelf aan de slag wilt met je huis, zijn er voldoende opties.
In ons blog van vandaag delen we enkele opties en tips over het zelfstandig verduurzamen van je woning.

Als start – de voordelen van verduurzaming
Waar duurzaamheid vooral in de groene hoek wordt geplaatst met als zwaartepunt het positieve effect op ons milieu en onze samenleving, is verduurzaming uiteindelijk ook een afweging in de portemonnee. Verduurzamende maatregelen vragen tijd en geld (investering) maar zorgen uiteindelijk ook voor kostenbesparing in de vorm van energiebesparing bijvoorbeeld.
De keuze voor bepaalde maatregelen zijn dus voor veel particulieren ook een afweging van kosten; hoeveel stop ik er in en wat en wanneer levert het me iets op? Zeker wanneer mensen van plan zijn nog zeker een tijd in hun huidige woning te blijven, maakt dat de keuze om nu te investeren een eenvoudige.

Optie 1: isolatie
Zorgen dat je zo min mogelijk energie verliest of verspilt is veruit de meest eenvoudige en recht-door-zee variant van verduurzaming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie:
• Isolatie van de spouwmuur
• Isolatie van het dak
• Isolatie van vloeren
Isolatie van spouwmuren en het dak zijn veel gekozen opties bij bestaande woningen. Niet zo vreemd, want de gemiddelde woning verliest al snel 20% van zijn warmte via de muren. Daarnaast is dit een relatief eenvoudige aanpassing en vrij goedkoop. (Ook fijn, het gebeurt allemaal buiten, dus binnenshuis heb je geen overlast). Deze vorm zie je ook snel terug omdat je flink minder energie verbruikt.
Isolatie van vloeren kan interessant zijn, maar dekt een minder groot oppervlakte. Je kunt het in veel gevallen echter wel zelf doen, wat voor de handige klusser dus zeker interessant kan zijn.

Optie 2: Zonnepanelen en warmtepompen
Hoewel zonnepanelen natuurlijk een veelgehoorde oplossing zijn, vraagt dit voor veel mensen nog iets meer afweging, onder meer omdat de initiele investering hoger ligt dan bij dingen als isolerende maatregelen. Toch is het zeker het overwegen waard – kijkend naar de toekomst:
• Hoeveel stroom heb je nodig (en kun je misschien eerst nog verder besparen met zuinigere apparatuur of ledlampen)
• Bepaal of je woning en de ligging ervan zich goed leent voor zonnepanelen. Dit vraagt advies (dit is vrijblijvend) van een professional. Laat je vooral goed informeren.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor warmtepomp oplossingen. Er zijn al diverse oplossingen en afhankelijk van het type huis en de huidige staat van je isolatie, kan worden beoordeeld welke optie het beste past bij je woning. Laat je vooral informeren en kijk naar wat past.

Optie 3: HR++ glas
In veel huizen is ‘dubbel glas’ al de standaard en dat maakt al een wereld van verschil met enkel glas. HR++ glas (ofwel ‘driedubbelglas’) wordt nu nog niet zo vaak gemaakt, behalve als een verbouwing toch om nieuw glaswerk vraagt. Toch is de isolatiewaarde hoger en biedt het daarnaast veel meer wooncomfort, ook in geluidsdemping.
Dient zich een verbouwing aan (zoals vervangen van kozijnen) dan is HR++ glas zeker een te overwegen optie!

Bij Van Woesik denken we graag mee in tal van projecten. Heb je vragen over wat Van Woesik voor jouw project kan doen? Neem gerust eens contact op!



MEEST RECENTE BERICHTEN

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro

Datum: 02 januari 2024
Categorie: Nieuws
De kracht van het totaalplaatje – Van Woesik Elektro We schrijven in onze blogs vaak over talloze onderwerpen die dichtbij onze praktijk liggen. Van specifieke onderwerpen of vraagstukken uit een van de zaken die we ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER