Thermografisch onderzoek – wat en waarom?

Geplaatst op 07-09-2022  -  Categorie: Nieuws

Thermografisch onderzoek is er in tal van vormen en is van toepassing op allerlei gebieden. In dit geval richten wij onze met name op de elektrotechniek, maar zelfs op medisch gebied zijn er toepassingen van thermografie.

We zeggen op onze website gekscherend “thermografisch onderzoek – verzekeraars zijn er gebrand op”. Een beetje flauw misschien, maar het is wel veelzeggend. Maar wat houdt zo’n onderzoek eigenlijk in en waarom is het zo waardevol voor verzekeraars. En waarom zou je het overwegen?

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Thermografie verwijst naar de mogelijkheid om temperatuurverschillen te zien. In dit geval wordt er, kijkend naar elektrotechniek, gekeken of er (te) hoge temperaturen in een verdeelkast aanwezig zijn. De oorzaken van deze te hoge temperaturen kunnen zorgen voor storingen of in ergere situaties zelfs brand. Elektrotechnische installaties kunnen overbelast raken en ermee stoppen met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je medewerkers.

Je kunt je voorstellen dat ook verzekeraars dat soort situaties graag voorkomen; je kunt op deze manier immers uitval van productie en schade door brand voorkomen. Daarnaast is het ook zinvol om mogelijk energieverlies te detecteren zodat ingrijpen mogelijk is.  

Sommige verzekeraars zijn dan soms ook bereid tot premieverlaging wanneer thermografisch onderzoek met regelmaat wordt verricht.

 

Inspectie en onderhoud

Thermografie is vaak onderdeel of wordt gecombineerd met inspectie rondom NEN normen. Het combineren (in ons geval de NEN3140 inspectie) heeft als voordeel dat de ‘overlast’ voor gebruikers zo veel als mogelijk is wordt beperkt.

We hebben al vaker geschreven dat een succesvolle, gedegen installatie 1 ding is, maar het onderhoud en met regelmaat inspecteren ervan, is een net zo belangrijke tweede, ongeacht de kwaliteit van de initiële installatie. En dat heeft natuurlijk zo zijn redenen en voordelen:

  1. Arbo-wetgeving: Je bent als werkgever verplicht om beleid te voeren dat erop is gericht om een veilige situatie te waarborgen.
  2. Uitval van productie, schade door brand en zelfs letsel als gevolg van problemen met elektriciteit gebeuren nog steeds dagelijks! In veel gevallen is het te herleiden naar gedateerde installaties en/of onvoldoende onderhoud en inspectie. Een periodieke inspectie is dan ook door de arbo-wet voorgeschreven
  3. Veiligheid voor mens, dier en omgeving: De nachtmerrie voor je bedrijf is natuurlijk wanneer je productie stil komt te liggen, maar in nog veel grotere mate wanneer ernstige ongelukken je bedrijf treffen en letsel voor je personeel of omstanders in het spel is.

 

Bij Van Woesik Elektro weten we als geen ander dat installatie van kwaliteit belangrijk is, maar dat ook gedegen aandacht voor goed onderhoud en een goede, periodieke inspectie van levensbelang kan zijn.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen op het gebied van installatie of onderhoud & inspectie? Onze website vertelt je meer en we komen graag met je in contact voor op maat informatie.

 

 

 

https://www.thermografie.nl/thermografisch-onderzoek/thermografie-elektrotechniek

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Alles wat je moet weten over netwerkkabels: De gids voor beginners

Datum: 10 mei 2024
Categorie: Nieuws
In een wereld die draait op constante verbindingen en naadloze communicatie, zijn netwerkkabels de ongeziene ruggengraat achter onze digitale infrastructuur. Of het nu gaat om het streamen van films, het verzenden van...

Micro-omvormers: Slimme en veilige energieopwekking

Datum: 04 april 2024
Categorie: Nieuws
Ben je op zoek naar een slimme en veilige manier om energie op te wekken met je zonnepanelen? Dan zijn micro-omvormers wellicht precies wat je nodig hebt. Deze geavanceerde apparaten zijn perfect geschikt voor paralle...

Waar je op moet letten als je een alarmsysteem voor je bedrijf gaat kopen

Datum: 08 maart 2024
Categorie: Nieuws
Een alarmsysteem is een essentieel onderdeel van de beveiliging van je bedrijf. Het beschermt je bedrijfspand, je inventaris, je medewerkers en je klanten tegen inbraak, brand en andere calamiteiten. Maar waar moet ...

Blog: Fietsen in de toekomst: elektrisch, slim en altijd opgeladen!

Datum: 02 februari 2024
Categorie: Nieuws
Welkom in de wereld van elektrische fietsen, waar het niet alleen om trappen gaat, maar om een hele nieuwe dimensie van mobiliteit. Of je nu een doorgewinterde e-bike enthousiasteling bent of gewoon nieuwsgierig bent ...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER