Thermografisch onderzoek – wat en waarom?

Geplaatst op 07-09-2022  -  Categorie: Nieuws

Thermografisch onderzoek is er in tal van vormen en is van toepassing op allerlei gebieden. In dit geval richten wij onze met name op de elektrotechniek, maar zelfs op medisch gebied zijn er toepassingen van thermografie.

We zeggen op onze website gekscherend “thermografisch onderzoek – verzekeraars zijn er gebrand op”. Een beetje flauw misschien, maar het is wel veelzeggend. Maar wat houdt zo’n onderzoek eigenlijk in en waarom is het zo waardevol voor verzekeraars. En waarom zou je het overwegen?

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Thermografie verwijst naar de mogelijkheid om temperatuurverschillen te zien. In dit geval wordt er, kijkend naar elektrotechniek, gekeken of er (te) hoge temperaturen in een verdeelkast aanwezig zijn. De oorzaken van deze te hoge temperaturen kunnen zorgen voor storingen of in ergere situaties zelfs brand. Elektrotechnische installaties kunnen overbelast raken en ermee stoppen met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je medewerkers.

Je kunt je voorstellen dat ook verzekeraars dat soort situaties graag voorkomen; je kunt op deze manier immers uitval van productie en schade door brand voorkomen. Daarnaast is het ook zinvol om mogelijk energieverlies te detecteren zodat ingrijpen mogelijk is.  

Sommige verzekeraars zijn dan soms ook bereid tot premieverlaging wanneer thermografisch onderzoek met regelmaat wordt verricht.

 

Inspectie en onderhoud

Thermografie is vaak onderdeel of wordt gecombineerd met inspectie rondom NEN normen. Het combineren (in ons geval de NEN3140 inspectie) heeft als voordeel dat de ‘overlast’ voor gebruikers zo veel als mogelijk is wordt beperkt.

We hebben al vaker geschreven dat een succesvolle, gedegen installatie 1 ding is, maar het onderhoud en met regelmaat inspecteren ervan, is een net zo belangrijke tweede, ongeacht de kwaliteit van de initiële installatie. En dat heeft natuurlijk zo zijn redenen en voordelen:

  1. Arbo-wetgeving: Je bent als werkgever verplicht om beleid te voeren dat erop is gericht om een veilige situatie te waarborgen.
  2. Uitval van productie, schade door brand en zelfs letsel als gevolg van problemen met elektriciteit gebeuren nog steeds dagelijks! In veel gevallen is het te herleiden naar gedateerde installaties en/of onvoldoende onderhoud en inspectie. Een periodieke inspectie is dan ook door de arbo-wet voorgeschreven
  3. Veiligheid voor mens, dier en omgeving: De nachtmerrie voor je bedrijf is natuurlijk wanneer je productie stil komt te liggen, maar in nog veel grotere mate wanneer ernstige ongelukken je bedrijf treffen en letsel voor je personeel of omstanders in het spel is.

 

Bij Van Woesik Elektro weten we als geen ander dat installatie van kwaliteit belangrijk is, maar dat ook gedegen aandacht voor goed onderhoud en een goede, periodieke inspectie van levensbelang kan zijn.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen op het gebied van installatie of onderhoud & inspectie? Onze website vertelt je meer en we komen graag met je in contact voor op maat informatie.

 

 

 

https://www.thermografie.nl/thermografisch-onderzoek/thermografie-elektrotechniek

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Huisautomatisering – wel degelijk iets van nu!

Datum: 04 december 2023
Categorie: Nieuws
Huisautomatisering, domotica, smart homes... je hoort steeds vaker dit soort termen. Soms in de context van precies dat.. een huis. Soms ook rondom toepassingen in de zorg; een domein waarin domotica al jarenlang te v...

Elektrotechniek is overal! En dit is waar je het ziet.

Datum: 03 november 2023
Categorie: Nieuws
Wij ‘ademen’ elektrotechniek, zo gezegd. Niet zo vreemd, want als sinds ons bedrijf werd opgestart, was de kern van ons werk elektro. Maar als er iets in de afgelopen jaren sterk is mee ontwikkeld met alle trends en o...

Zonnepanelen: Bespaar geld en ga groen met deze regelingen

Datum: 05 oktober 2023
Categorie: Nieuws
Zonnepanelen zijn hot, en terecht! Ze zijn niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. En het wordt nog beter - er zijn allerlei goede financiële regelingen en trucjes om de aanschaf en het gebru...

De juiste aandacht voor duurzame energie; Van Woesik breidt specialisaties uit

Datum: 14 september 2023
Categorie: Nieuws
Om onduidelijkheden rondom Van Woesik en haar toekomst direct te voorkomen; Van Woesik is nog steeds de Van Woesik zoals je ons kent. Van Woesik Elektro is als basis en als kern van ons bedrijf nog altijd dat; transpa...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER