Thermografisch onderzoek – wat en waarom?

Geplaatst op 07-09-2022  -  Categorie: Nieuws

Thermografisch onderzoek is er in tal van vormen en is van toepassing op allerlei gebieden. In dit geval richten wij onze met name op de elektrotechniek, maar zelfs op medisch gebied zijn er toepassingen van thermografie.

We zeggen op onze website gekscherend “thermografisch onderzoek – verzekeraars zijn er gebrand op”. Een beetje flauw misschien, maar het is wel veelzeggend. Maar wat houdt zo’n onderzoek eigenlijk in en waarom is het zo waardevol voor verzekeraars. En waarom zou je het overwegen?

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Thermografie verwijst naar de mogelijkheid om temperatuurverschillen te zien. In dit geval wordt er, kijkend naar elektrotechniek, gekeken of er (te) hoge temperaturen in een verdeelkast aanwezig zijn. De oorzaken van deze te hoge temperaturen kunnen zorgen voor storingen of in ergere situaties zelfs brand. Elektrotechnische installaties kunnen overbelast raken en ermee stoppen met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je medewerkers.

Je kunt je voorstellen dat ook verzekeraars dat soort situaties graag voorkomen; je kunt op deze manier immers uitval van productie en schade door brand voorkomen. Daarnaast is het ook zinvol om mogelijk energieverlies te detecteren zodat ingrijpen mogelijk is.  

Sommige verzekeraars zijn dan soms ook bereid tot premieverlaging wanneer thermografisch onderzoek met regelmaat wordt verricht.

 

Inspectie en onderhoud

Thermografie is vaak onderdeel of wordt gecombineerd met inspectie rondom NEN normen. Het combineren (in ons geval de NEN3140 inspectie) heeft als voordeel dat de ‘overlast’ voor gebruikers zo veel als mogelijk is wordt beperkt.

We hebben al vaker geschreven dat een succesvolle, gedegen installatie 1 ding is, maar het onderhoud en met regelmaat inspecteren ervan, is een net zo belangrijke tweede, ongeacht de kwaliteit van de initiële installatie. En dat heeft natuurlijk zo zijn redenen en voordelen:

  1. Arbo-wetgeving: Je bent als werkgever verplicht om beleid te voeren dat erop is gericht om een veilige situatie te waarborgen.
  2. Uitval van productie, schade door brand en zelfs letsel als gevolg van problemen met elektriciteit gebeuren nog steeds dagelijks! In veel gevallen is het te herleiden naar gedateerde installaties en/of onvoldoende onderhoud en inspectie. Een periodieke inspectie is dan ook door de arbo-wet voorgeschreven
  3. Veiligheid voor mens, dier en omgeving: De nachtmerrie voor je bedrijf is natuurlijk wanneer je productie stil komt te liggen, maar in nog veel grotere mate wanneer ernstige ongelukken je bedrijf treffen en letsel voor je personeel of omstanders in het spel is.

 

Bij Van Woesik Elektro weten we als geen ander dat installatie van kwaliteit belangrijk is, maar dat ook gedegen aandacht voor goed onderhoud en een goede, periodieke inspectie van levensbelang kan zijn.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen op het gebied van installatie of onderhoud & inspectie? Onze website vertelt je meer en we komen graag met je in contact voor op maat informatie.

 

 

 

https://www.thermografie.nl/thermografisch-onderzoek/thermografie-elektrotechniek

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER