Thermografisch onderzoek – wat en waarom?

Geplaatst op 07-09-2022  -  Categorie: Nieuws

Thermografisch onderzoek is er in tal van vormen en is van toepassing op allerlei gebieden. In dit geval richten wij onze met name op de elektrotechniek, maar zelfs op medisch gebied zijn er toepassingen van thermografie.

We zeggen op onze website gekscherend “thermografisch onderzoek – verzekeraars zijn er gebrand op”. Een beetje flauw misschien, maar het is wel veelzeggend. Maar wat houdt zo’n onderzoek eigenlijk in en waarom is het zo waardevol voor verzekeraars. En waarom zou je het overwegen?

 

Wat is een thermografisch onderzoek?

Thermografie verwijst naar de mogelijkheid om temperatuurverschillen te zien. In dit geval wordt er, kijkend naar elektrotechniek, gekeken of er (te) hoge temperaturen in een verdeelkast aanwezig zijn. De oorzaken van deze te hoge temperaturen kunnen zorgen voor storingen of in ergere situaties zelfs brand. Elektrotechnische installaties kunnen overbelast raken en ermee stoppen met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je medewerkers.

Je kunt je voorstellen dat ook verzekeraars dat soort situaties graag voorkomen; je kunt op deze manier immers uitval van productie en schade door brand voorkomen. Daarnaast is het ook zinvol om mogelijk energieverlies te detecteren zodat ingrijpen mogelijk is.  

Sommige verzekeraars zijn dan soms ook bereid tot premieverlaging wanneer thermografisch onderzoek met regelmaat wordt verricht.

 

Inspectie en onderhoud

Thermografie is vaak onderdeel of wordt gecombineerd met inspectie rondom NEN normen. Het combineren (in ons geval de NEN3140 inspectie) heeft als voordeel dat de ‘overlast’ voor gebruikers zo veel als mogelijk is wordt beperkt.

We hebben al vaker geschreven dat een succesvolle, gedegen installatie 1 ding is, maar het onderhoud en met regelmaat inspecteren ervan, is een net zo belangrijke tweede, ongeacht de kwaliteit van de initiële installatie. En dat heeft natuurlijk zo zijn redenen en voordelen:

  1. Arbo-wetgeving: Je bent als werkgever verplicht om beleid te voeren dat erop is gericht om een veilige situatie te waarborgen.
  2. Uitval van productie, schade door brand en zelfs letsel als gevolg van problemen met elektriciteit gebeuren nog steeds dagelijks! In veel gevallen is het te herleiden naar gedateerde installaties en/of onvoldoende onderhoud en inspectie. Een periodieke inspectie is dan ook door de arbo-wet voorgeschreven
  3. Veiligheid voor mens, dier en omgeving: De nachtmerrie voor je bedrijf is natuurlijk wanneer je productie stil komt te liggen, maar in nog veel grotere mate wanneer ernstige ongelukken je bedrijf treffen en letsel voor je personeel of omstanders in het spel is.

 

Bij Van Woesik Elektro weten we als geen ander dat installatie van kwaliteit belangrijk is, maar dat ook gedegen aandacht voor goed onderhoud en een goede, periodieke inspectie van levensbelang kan zijn.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen doen op het gebied van installatie of onderhoud & inspectie? Onze website vertelt je meer en we komen graag met je in contact voor op maat informatie.

 

 

 

https://www.thermografie.nl/thermografisch-onderzoek/thermografie-elektrotechniek

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Frisse start in 2023 – word jij onze nieuwe elektromonteur?

Datum: 02 januari 2023
Categorie: Nieuws
We weten het best.. we zijn niet de enigen die richting het einde van het jaar blogs schrijven over enerzijds terugkijken en anderzijds een vooruitblik naar het nieuwe jaar doen. Eigenlijk maakt ons dat ook niet ui...

Verplichting tot laadpunt bij bedrijfspand – zo ben je goed voorbereid

Datum: 02 december 2022
Categorie: Nieuws
Dat we met elkaar serieus de transitie naar elektrisch rijden aan het maken zijn, is niet te ontkennen. Traditionele auto’s op benzine of diesel wordt in eerste instantie zakelijk als leaseauto binnen afzienbare tijd ...

Domotica & Duurzaamheid – hoe zit dat?

Datum: 07 november 2022
Categorie: Nieuws
Over duurzaamheid wordt heel wat geschreven, gepraat, nagedacht en, in sommige gevallen, daadwerkelijke stappen gezet. Want we willen duurzamer en eerlijk gezegd, we MOETEN ook duurzamer (willen). Tegelijkertijd zi...

Duurzaam wonen/bouwen/leven & Prinsjesdag – dit moet je weten

Datum: 03 oktober 2022
Categorie: Nieuws
Prinsjesdag is zelden een echte verrassing – traditiegetrouw wordt in de weken voorafgaand het gros van de berichtgeving al ‘gelekt’. Dat in de rede van dit jaar een sterke aandacht zou uitgaan naar duurzaamheid, klim...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER