Verplichting tot laadpunt bij bedrijfspand – zo ben je goed voorbereid

Geplaatst op 02-12-2022  -  Categorie: Nieuws

Dat we met elkaar serieus de transitie naar elektrisch rijden aan het maken zijn, is niet te ontkennen. Traditionele auto’s op benzine of diesel wordt in eerste instantie zakelijk als leaseauto binnen afzienbare tijd niet meer als optie aangeboden en ook de nieuw te produceren auto’s worden straks per definitie elektrisch. [We schreven eerder al een blog over de opties bij het laden van je elektrische auto]

Hoewel dat niet zomaar betekent dat benzine- en dieselauto’s uit ons straatbeeld verdwijnen, zal het aantal elektrische auto’s dat nu al significant aan het groeien is, nog veel harder stijgen. En hoewel dat vanuit het duurzaamheidsperspectief een goede beweging is, horen dat ook uitdagingen bij.

Die elektrische auto’s moeten namelijk geladen worden. En daarvoor zijn vanzelfsprekend laadpunten nodig. Veel laadpunten. En in die uitdaging zit, naast het elektriciteitsnetwerk door-ontwikkelen, een belangrijke rol voor bedrijven weggelegd.

 Laadpaalverplichting per 2025
Heb je een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen? Dan ben je vanaf 2025 verplicht om tenminste 1 laadpaal te hebben.
Laat je je bedrijfspand ingrijpend verbouwen en heb je meer dan 10 parkeerplaatsen – ook dan ben je verplicht om minstens 1 laadpaal te laten plaatsen.

Veel organisaties bieden op dit moment al 1 of meerdere laadpalen, simpelweg omdat ze zelf gebruik maken van elektrisch vervoer en/of omdat ze hun bezoekers een dienst verlenen door het beschikbaar stellen ervan. Tegelijkertijd is het (laten) zetten van een of meerdere laadpalen niet zomaar geregeld.  

Goed voorbereid

Naast dat je waarschijnlijk niet tot het laatste moment wilt wachten om aan je wettelijke verplichting te doen, is het faciliteren van laadpunten bij je bedrijf of bedrijfsverzamelgebouw een krachtig statement over wat je voor ogen hebt, hoe je meegaat in de ontwikkelingen en zo meer.

Ook voor je eigen personeel (zeker wanneer je lease ook faciliteert als werkgever) is het prettig om te kunnen laden bij je bedrijf, niet in de minste plaats omdat niet iedereen thuis een laadpaal kan laten plaatsen en publieke laadpalen in de buurt nog steeds schaars zijn. Daarbij zijn publieke laadpalen die nu worden aangevraagd, niet zomaar beschikbaar. Wachttijden van 9 maanden zijn geen uitzondering meer.

Het is dus zaak om als bedrijf of bedrijfspand te zorgen dat je tijdig acteert op de noodzaak om een of meerdere laadpalen te laten installeren bij je bedrijf, want je wilt voorkomen dat je op het laatste moment in de problemen komt met tijd OF dat je terecht komt in de ‘last-minute-aanvraag-piek’ die onvermijdelijk lijkt bij regelgevingseffecten als dit.

  • Onderzoek je opties voor laadpalen (type, kosten, ruimtegebruik, locatie)
  • Zet de aanvraag in gang
  • Informeer gebruikers over de voornemens en acties
  • Informeer tijdig over werkzaamheden, gepaste gebruikersgedrag en waar mensen naartoe kunnen voor vragen of opmerkingen

 

Duurzame opties voor bedrijven

Bij Van Woesik hechten we veel waarde aan duurzaamheid, slimme keuzes maken die goed zijn voor onze wereld en de bedrijfsportemonnee.

Op zoek naar duurzame oplossingen rondom zonnepanelen en duurzame energie, projectverlichting of het aanpassen van je elektra? Je bent bij ons team aan het juiste adres. We horen dus graag van je! 

 

 

 MEEST RECENTE BERICHTEN

Beveiligingscamera’s en privacy – niet altijd duidelijk

Datum: 03 mei 2023
Categorie: Nieuws
  Een camerabewakingssysteem is een heel effectieve manier van beveiliging. Binnen ons dienstenportfolio is CCTV camerabeveiliging dan ook een belangrijke en een manier van beveiligen die zowel voor particulieren als...

Veiligheid eerst; dit moet je weten over (het testen van de aardlekschakelaar

Datum: 03 april 2023
Categorie: Nieuws
Vorige maand schreven we ook al over het onderwerp veiligheid, toen in wat bredere zin. En vandaag gaan we juist op een veel specifiekere tour; de aardlekschakelaar. Aardlekbeveiliging is dus al een beveiliging op zic...

Veiligheid in je bedrijf op alle fronten; dit kan er

Datum: 06 maart 2023
Categorie: Nieuws
Als je eigenaar bent van een bedrijf, een pand, of allebei, dan weet je dat er wel duizend dingen zijn waar je over na moet denken. En een daarvan is veiligheid. Zeker als je te maken hebt met mensen; werknemers of be...

Deze week heeft Van Woesik Elektro apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen.

Datum: 03 maart 2023
Categorie: Nieuws
Deze week heeft Van Woesik Elektro de apotheek Maar in Nederweert voorzien van 24 zonnepanelen. Dit is een belangrijke stap in het verduurzamen van de apotheek, wat past bij de groeiende trend van duurzaamheid in Nede...

OVER ONS

 

Sinds 8 augustus 1989 is Van Woesik Elektro bv actief in de markt als gecertificeerd en erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.
Onze werkwijze is persoonlijk en transparant. Kwaliteit, betrouwbaarheid en service staan bij ons hoog in het vaandel.

 

CONTACT

 

Van Woesik Elektro B.V.
Kempenlandstraat 3
5262 GK Vught

Tel. (073) 656 76 77

ofni.[antispam].@vanwoesikelektro.nl

 

 

TWITTER